Световноизвестният режисьор Робърт Уилсън идва в България, за да въведе актриса в спектакъла ''Бурята''

  • Сподели:
Световноизвестният режисьор Робърт Уилсън идва в България, за да въведе актриса в спектакъла ''Бурята''

Робърт Уилсън пристига в Народния театър, за да въведе актрисата Жаклин Даскалова в ролята на Ариел в спектакъла „Бурята", чиито режисура, сценография и художествено осветление са негово дело. Премиерата на първата българска постановка на световноизвестния артист се състоя през ноември 2021 г. в Народния театър и оттогава представлението е част от репертоара на институцията.

Робърт Уилсън е един от най-изтъкнатите световни театрални и визуални артисти. Постановките му по отличителен начин обединяват широк спектър от художествени изразни средства като танц, движение, осветление, скулптура, музика и текст, печелейки признанието и на публиката, и на критиците по цял свят.

Уилсън е известен и с прецизността в работа си, изразяваща се в това представленията му да изглеждат по същия начин като на премиерата, дори ако вече са играни стотици пъти. Това е и причината Робърт Уилсън лично да извърши нужната промяна в актьорския състав на „Бурята".

В спектакъла участват Радина Боршош, Василена Винченцо/Жаклин Даскалова, Валентин Ганев, Васил Драганов, Ненчо Костов, Веселин Мезеклиев, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов, Пламен Димов, Зафир Раджаб, Константин Еленков, Стефан Къшев, Гергана Змийчарова, Вяра Табакова, Владислава Николова.

Режисурата, сценографията и художественото осветление в спектакъла „Бурята" са дело на Робърт Уилсън, ко-режисьор е Анн-Кристин Ромен, костюми, грим и прически – Яши, ко-художник осветление – Марчело Лумака, драматургия – Юта Ферберс, ко-сценограф – Мари Де Теста, а звуковият дизайн е на Дарио Фели.

Спектакълът печели редица награди, в т.ч. награда „Икар 2022" за Най-добър спектакъл, номинация „Аскеер 2022" за Най-добро представление, номинация „Аскеер 2022" за Сценография на Робърт Уилсън и Мари Де Теста, както и номинация „Аскеер 2022" за Костюмография на Яши.

В творчеството си Робърт Уилсън си сътрудничи с писатели и музиканти като Хайнер Мюлер, Том Уейтс, Сюзън Зонтаг, Лори Андерсън, Уилям Бъроуз, Лу Рийд, Джеси Норман, Анна Калви и др.

Удостоен е с множество награди, включително с номинация за „Пулицър", две награди „Убу", „Златен лъв" от Венецианското биенале и наградата „Лорънс Оливие". Член е на немската Академия на изкуствата и литературата и на Академията на изкуствата. Има осем почетни звания „Доктор хонорис кауза". Кавалер е на Ордена на изкуствата и културата (2003) и на Ордена на Почетния легион на Франция (2014). Удостоен е с Кръст за заслуги към културата на Германия (2014).

Основател и художествен ръководител е на Центъра „Уотърмил", лаборатория за изкуства в Ню Йорк. „Уотърмил" е уникален в световната експериментална художествена практика. От 2006 г. Центърът предоставя целогодишно помещения, в които колективи и отделни художници работят над своите творби.