Своеобразният калейдоскоп от фигуралните живописни композиции на Ралица Савова и каменните скулптури на Адриана Добрева

  • Сподели:
Своеобразният калейдоскоп от фигуралните живописни композиции на Ралица Савова и каменните скулптури на Адриана Добрева

"Всеки разказ не е добър в това, че съответства на действителността, а в това, че помага да погледнеш на света с други очи и да зарежда с енергия." Паскал Брюкнер

Арт Галерия Папийон с удоволствие представя от 21-ви юли до 10-ти август 2022 г. в съвместна експозиция в пространството на галерията последните творби на две авторки, изразяващи се въздействащо в два различни жанра – живопис и скулптура и ги събира за пръв път в съвместна изложба.

Своеобразният калейдоскоп от фигуралните живописни композиции на Ралица Савова и каменните скулптури на Адриана Добрева е обединен от темата „Красиво оцелели" и разказва за личните преживявания, които ни правят по-силни и по-устойчиви, за нещата, които ни променят.

Въпросите, които засягат и двете авторки са общочовешки и ако Ралица ги разказва пъстро, увлекателно приказно, в свои стилизирани образи, то Адриана ги оформя с лаконичният бял цвят на камъка, но и при двете общият елемент е заобленият начин на израз, плавността на линията и закодираните, недиректни послания.

На пръв поглед различни в начина на трансформация на преживяното и на състоянията, през които преминава всяка от тях, но откриваме прилика между двете в категоричността в борбата на всяка една не само в изграждането на своите образи, но и в провокацията във всеки зрител да потърси в себе си своята вътрешна сила и желание за свобода.

Като една лирично- повествователна, нежна революция на творческия потенциал на емоционалната и креативна природа на всяка от тях вълнува и провокира към мисъл и действие.

Краткото отсъствие на Ралица Савова от живописния израз на платното, преминал междувременно в други средства на израз на артистичната й същност, предизвиква възторжена изненада в почитателите й от смелите, сложно сюжетно поставени картини.

Героите й са стилизирани образи, изведени често до силует и знак. Фигурите й са плътно изградени в пастелни, хармонично балансирани цветове и декоративни елементи, в доминиращо меланхолично състояние и същевременно със заявени желания за себе утвърждаване. Приказно разказаните й истории са привидно ясно разбираеми и грабват леко вниманието на зрителя, но с вглеждането откриваме многопластовият символен начин на кодиране на информацията.

Всяко едно платно предизвиква интелекта на зрителя да анализира детайлно сюжетната линия и показват дълбочина на мисълта на авторката и сложната й емоционалност. Историите й са лични, но достатъчно общочовешки, за да може всеки да припознае себе си в много от житейските събития, през които преминаваме.

Алегоричното представяне на човешки качества в животински образи предизвикват естествената човешка реакция от преценката кои сме ние, искаме ли свободата си и дали я отстояваме, как се борим със страховете си и дали сме ги преодолели. Имената на творбите засилват приказния подход за разказване на важните възгледи и изводи, които предизвикват.

Адриана Добрева е известна както със скулптурната си работа и борбата на крехката й фигура с твърдостта на камъка, но и с дългогодишната си творческа дейност като сценограф на Варненския Куклен Театър.

Авторката е отдадена безрезервно към изкуството и с лекота изразява лиричната си природа с дълбаенето, заоблянето и извеждането на образ с минималистичен изказ. С всяка фигура успява да създаде едно ново пространство, изпълнено с тишина и вглъбяване в тайнствената страна на живота.

Място, където тя намира покой и сили, за да сътвори едни нейни „Сизифи" - същества с обобщен силует, с тайнствени усмивки, притворени очи, излъчващи вътрешна вглъбеност и наслада.

Творбите й „Унес", „Сизиф", „Лунни посланици" ни приканват да почувстваме красивото в света. Комбинирайки различни видове камък в композициите си, както и събирането в едно камък с дърво и метал създават усещане за движение, топлина и светлина. Фината обработка на образите, добавянето на цветни акценти ни водят към едно живописно възприятие на пластиката и създават поетично усещане.

Заповядайте на откриването на изложбата на 21.07.2022 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12 за една емоционална среща с „Красиво оцелелите" авторки и техните герои!

Експозицията може да бъде видяна от 21-ти юли до 10-ти август 2022 г. както в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, така и онлайн в сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата.