Татяна Лолова се пренесе в небесния театър

  • Сподели:
Татяна Лолова се пренесе в небесния театър

Обичаната българска актриса, оставила голям отпечатък в българското кино и превърнала се в любимка на почитателите на качествената комедия и театър – Татяна Лолова, напусна завинаги този свят и се пренесе в небесното царство на 87-годишна възраст.

Татяна Лолова е артист в истинския смисъл на думата и въпреки препятствията, през които е преминала през живота си, винаги е продължавала да се усмихва и да поддържа духа си жив. Актрисата е починала в болница „Пирогов“ тази сутрин след усложнения от коронавирус, съобщиха близките й.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г. Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински. Лолова играе в спектакъла до 2017 г., като прави над 300 изиграни представления в България и чужбина. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. Актрисата в член на Съюза на българските филмови дейци от 1987 г.

Нейни са едни от най-емблематичните реплики от родното кино, сред които и легендарната „Ама те са с шевролет“ от филма „Топло“, в който тя играе ролята на домакиня с афинитет към чашката, която знае как да привлича погледите. Сред най-запомнящите се роли на Лолова в киното са още във филмите  „Опасен чар”, „Сиромашко лято”, „Бон шанс, инспекторе”, „13-та годеница на принца”, „Пътуване към Йерусалим”, „Английският съсед”, „Лили рибката”, „Домашен арест”. Последната й телевизионна изява беше в новогодишната програма на БНТ, а днед трябваше да започне репетиции със Софийска Опера и Балет за мюзикъла „Баща ми бояджията“.

Нейните отпечатъци са изложени и на Стената на славата пред Театър 199.

Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963 до смъртта му на 26 декември 2018 г. Издава и автобиографична книга - „1/2 живот“.

 “Ако трябва да ви кажа с една дума каква съм, ще кажа, че съм щастлив човек. Да, и аз съм имала изпитания, предателства, раздели, но съм ги загърбила тези неща, както се казва – не е достатъчно само да прощаваме обидите и злините, трябва да умеем и да ги забравяме. Това е урок и от баща ми, и от майка ми”, споделя актрисата.

 

Екипът на High View Art изказва съболезнования на близките и роднините на обичаната Татяна Лолова! Светъл да е Пътят й!