Театър 199 с благотворително представление за учители-ветерани по повод 24 май

  • Сподели:
Театър 199 с благотворително представление за учители-ветерани по повод 24 май

По традиция на най-светлия български празник – 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Театър 199 „Валентин Стойчев” засвидетелства своето уважение и признателност към тези, които са ни водили по стръмните пътеки на знанието.

На тази дата изнася благотворителни представления за учители–ветерани. С този жест ние казваме едно искрено БЛАГОДАРЯ! на всички достойни хора, които са ни дали и продължават да ни дават познание.

Идеята, инициативата и организацията е на екипа на Театър 199 и възниква преди 18 години като част от неговата социална ангажираност и кауза. 
Театър 199 „Валентин Стойчев“ разполага с база данни от учители в пенсионна възраст, които всяка година привлича. Тази база данни непрекъснато се обновява. 

Някои от най-редовните зрители и почитатели на тази инициатива очакват с нетърпение поканата от театъра.

Всяка година се програмира заглавие от репертоарния афиш на театъра, което да е попътно на празника. Акцентът е върху българската драматургия. 
От 2004 г. досега представленията, на които нашите учители са били гости са: 
„Duende“ по Румяна Апостолова, „Жарава“ от Димитър Кабаков, „Невинните“ от Теодора Димова, „Малка пиеса за детска стая“ от Яна Борисова, „Умирай лесно?!“ от Мате Матишич, „Рибарят и неговата душа“ по Оскар Уайлд, „Приятнострашно“ от Яна Борисова, „Отворена брачна двойка“ от Дарио Фо и Франка Раме, „Кики Ван Бетовен“ от Ерик Еманюел Шмит, „Вересии“ – авторски спектакъл на Бойко Богданов, „Чинечита“ от Тиери Дебру, „Госпожица Юлия“ от Огуст Стриндберг, „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи Абер, „Съдебна грешка“ от Джон Мортимър, „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова.

През 2020 г. празничното представление не се осъществява, тъй като тогава поради епидемиологичната обстановка са спрени всички културни дейности и мероприятия. 

Салонът на театъра има само 169 места и е невъзможно да побере всички, които имат необходимостта от съпреживяване в празничния ден. Интересът винаги е огромен, залата препълнена и само през последните 18 години на тази дата сме посрещнали 3042 души, на които театърът е дал искрица празничност. 

През 2022 г. Театър 199 „Валентин Стойчев“ отправя своята покана за представлението „Господин Нощ“ от Яна Борисова, което е с една номинация „Икар“ 2022 за драматургия и две номинации „Аскеер“ 2022 за съвременна българска драматургия и поддържаща мъжка роля. 

Входът за учители в пенсионна възраст е с покани, които се получават на билетната каса на театъра, която работи всеки ден от 09:30 до 19:30.

Екипът на Театър 199 „Валентин Стойчев“