Театър „София“ започва репетиции на „Пер Гюнт“ по Ибсен

  • Сподели:
Театър „София“ започва репетиции на „Пер Гюнт“ по Ибсен

С шампанско и ягоди директорът, актьорите и екипът на Театър „София“ отбелязаха първата репетиция по проекта, който театърът спечели, за популяризиране на норвежката  култура, като създаде нова постановка по драматичната поема „Пер Гюнт“ на Хенрих Ибсен с интерпретация на музиката на Едвард Григ, специално написана за това произведение по молба на автора.

Ибсен, наричан „баща на съвременната драма“ и считан за един от най-значимите драматурзи на всички времена, има голям принос към съвременната театрална сцена. Внесената от него критичност и свободно изследване на житейските нрави и проблемите на морала са в разрез с обичайното съдържание на викторианските пиеси. С произведенията си той отправя предизвикателство към възгледите на епохата, разбивайки традиционните очаквания на публиката от онова време.

Ибсен създава богатата на приказно-фантастични елементи драматична поема „Пер Гюнт“ в Италия през 1867 г., когато в период на дълбока духовна криза поради неразбиране и неприемане на произведенията и творчеството му в Норвегия, у него се заражда идеята да напише за скитанията на младия човек далеч от родната земя. Действието се развива от началото на 19 в. до 60-те години на 20 в., първоначално в долините и планините на Норвегия, после по бреговете на Мароко, в Сахара, Египет и отново в Норвегия. Произведението, наситено с причудливи герои от норвежката митология, разказва за историята на млад мъж - Пер Гюнт (чийто прототип е Ибсен), който напуска родния си дом с надеждата да забогатее и намери щастието си по света. След дълги години скитане в различни страни, след срещи с много хора и преживени много неща, героят се завръща в родината остарял, измъчен, без да е намерил своето щастие. Връщайки се у дома, той осъзнава, че най-скъпото за него е родната земя, майката, любимата, чакала го 40 години и вярвала в завръщането му. В този момент Пер разбира, че е спасен и е останал истински - в надеждата, във вярата и в любовта.

Създаването на новата постановка може да се определи като мултидисциплинарен спектакъл, доколкото театралното представяне ще обединява драма, музика, танц, интерактивна визуализация в общ механизъм, който да провокира сетивата и чувствата на съвременната публика.

Проектът „Пер Гюнт пътува“ е по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2014-2021г., с програмен оператор Министерство на културата на България. Размерът на финансирането е 361 580.46 лв. В адаптацията на произведението ще участва партньорът по проекта - Центърът за изследвания на Ибсен към Факултета по хуманитарни науки на Университета в Осло.