Теодор Ушев снима игрален филм в България

  • Сподели:
Теодор Ушев снима игрален филм в България

Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев започва снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България. Лентата е с работно заглавие "φ1.618" и е екранизация, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас.

Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо място или общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в отблъскващи крайности, какъвто е и сюжета на "φ1.618".

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал.

В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков ("Стъпки в пясъка", "Ако някой те обича", "Аз съм ти", "Каръци" и др.), който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова (с международно признание за ролята си във филма "Ирина" и наградата "Европейска изгряваща звезда" на Берлинале 2020), която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара.

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми.

Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа "Пумпал" Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

"φ 1.618" ще бъде сниман в рамките на месец на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец. Филмът е ново предизвикателство за Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация.

Това е вторият му игрален филм, след късометражния "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19", но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас. Очаква се да излезе на екран през 2022 г.

Екранизацията ще бъде копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас.

Теодор Ушев снима игрален филм в България
Теодор Ушев снима игрален филм в България