The Weeknd най-слушан в дигиталните платформи за 2021

  • Сподели:
The Weeknd най-слушан в дигиталните платформи за 2021

The Weeknd  спечели наградата „Глобален дигитален сингъл на 2021“ с песента “Save Your Tears”. Признанието се присъжда от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група. С това отличие The Weeknd се превърна в първия артист, който се изкачва до върха на класацията в две поредни години, след като през 2020 г. стана №1 с хита “Blinding Lights”.

След хитовете от четвъртия албум на The Weeknd - After Hours -  “Heartless”, “In Your Eyes”, и “Blinding Lights” - и “Save Your Tears” оглави класации по целия свят и, с помощта и на ремиксираната си версия, включваща Ариана Гранде, се изкачи до първото място в САЩ през май 2021 г. “Save Your Tears“ получи платинен сертификат в 14 пазара на три континента.

Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI, каза: “Това е още една брилянтна година за The Weeknd, а “Save Your Tears” без съмнение е една от най-обичаните песни в света. Поздравяваме най-горещо The Weeknd и целия му екип  за наградата „Дигитален сингъл“, която печелят за втора поредна година – едно невероятно постижение.” 

В същото време песента “Blinding Lights”, която донесе на The Weeknd отличието миналата година, продължава да е в ТОП 10 и тази година, като заема седмо място. От другите участници в класацията, The Kid LAROI дебютира направо на второ място с дуета си с Джъстин Бийбър “Stay”. В списъка е включен и друг звезден дебютант – Оливия Родриго, която нареди двете си песни “drivers license” и “good 4 u” съответно на пета и осма позиция.

Наградата „Глобален сингъл на годината“ се присъжда на най-добре продавания сингъл във всички дигитални формати – включително стрийминг с абонамент, стрийминг, подкрепен от реклами, както и платен даунлоуд.

 

Топ 10 Глобален дигитален сингъл за 2021 г.:

Място

Артист

Песен

Постигнат резултат – еквивалент на брой стриймове на база абонамент в млрд.

1

The Weeknd

Save Your Tears

2.15

2

The Kid LAROI, Джъстин Бийбър

STAY

2.07

3

Дуа Липа

Levitating

1.88

4

BTS

Butter

1.76

5

Оливия Родриго

drivers license

1.73

6

Джъстин Бийбър (ft. Daniel Caesar, Giveon)

Peaches

1.72

7

The Weeknd

Blinding Lights

1.61

8

Оливия Родриго

good 4 u

1.61

9

Lil Nas X

MONTERO (Call Me By Your Name)

1.60

10

Ед Шийран

Bad Habits

1.57

 

(Източник: IFPI)