Травма и тривия: Сезонът на Кали - самостоятелната изложба на Невена Екимова

  • Сподели:
Травма и тривия: Сезонът на Кали - самостоятелната изложба на Невена Екимова

Травма и тривия: Сезонът на Кали, самостоятелната изложба на Невена Екимова, част от програмата на фестивала за илюстрация и графика ФИГ. 2 ще бъде открита на 3 май в галерия ИНТРО. За изложбата си Невена Екимова подбира ръчно бродирани кърпи, възглавници, гоблени, фрагменти от мебели и други декоративни изделия втора ръка, а “Сезонът на Кали” е предисловие на “Травма и тривия” - книга-самиздат, която се очаква да се появи през месец юни.

Изложбата ще може да бъде посетена до 19 май.

За Травма и тривия: Сезонът на Кали:

“Животът отесня като чифт дънки. Останаха две неща за правене с буквичката С: да се сдухваш и да спиш. Злоупотребявам с уелнес и езотерични учения. Знаехте ли, че в момента се давим в последната четвърт на ерата на Кали? Много скоро се очаква всички да придобием нежносиния ѝ цвят. Губят ми се нюансите, кое е ужасно и кое - забавно. Двуглавата ламя с острите зъби се развлича със самоунищожение. В този свят няма нищо безобидно, опасности дебнат навсякъде, най-вече отвътре. Каква по-сериозна травма от началото на остаряването?” - Невена Екимова

За Невена Екимова:

Невена Екимова е визуален артист, базиран в родния си град Габрово. Учила е съвременно изкуство в Норвегия и Исландия и завършва бакалавърска степен в Художествената академия Valand в Гьотеборг, Швеция. Зад гърба си има две самостоятелни изложби: Хазяинът (2018) и Три пъти вътрешности (2021).

Сред участията й в групови изложби са: Къде е скулптурата? (2020) и Всичко (ни) е наред (2020), галерия Кредо Бонум; БАЗА - изложба на номинираните (2019), СГХГ; Арт Старт: Винаги ще има утре (2019), Гьоте Институт, и други.

Математиката и политиката са константни елементи в работата й, дори това да не се забелязва с просто око. Интересува се от психология и философия и често се възползва от “емоционалната дисекция, която предлагат пърформанса и поезията”.

Изложбата Травма и тривия: Сезонът на Кали се реализира със сътрудничеството на Студио БръмБър.

ФИГ. 2 се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.