Туве Янсон и новата книжка "Мумините и морето"

  • Сподели:
Туве Янсон и новата книжка "Мумините и морето"

Туве Янсон (Tove Jansson) е създателката на невероятния свят на мумините от Муминската долина и всички причудливи герои, които я населяват - мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и много други. Родена е през 1914 г. в Хелзинки в артистичното семейство на баща скулптор с много отличия за своите творбите и майка художник – график и илюстратор.

Бащата Виктор (наричан Фанфан) обичал гръмотевиците и често водел малката Туве на брега на Финландския залив, за да се наслаждават на красотата на бурите, а майка й Синге обичала да разказва приказки на децата си. Всичко това оказва огромно влияние върху бъдещата авторка. Тя завършва илюстрация и живопис, но се оказва, че освен това притежава и истински талант да разказва приказни истории. Туве има двама братя и се радва на изключително щастливо детство.

Туве Янсон става изключително популярна със серията комикси за муминтролите, които тя започва през 1945 г. На тези чудновати създания посвещава и разкази и романи за деца. Писателката сама илюстрира книгите си, с което изцяло ги превръща в нейни книжни деца, завладяващи умовете на всички, докоснали се до тях.

Авторката е известна още с илюстрирането на шведския превод на "Хобит" на Дж. Р.Р.Толкин и "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол. Макар че е финландка, пише на шведски език, а книгите й са преведени на над 30 езика. Тя е носителка на многобройни награди за литература, сред които се отличава златния медал "Ханс Кристиян Андерсен".

Как обаче се появява образът на мумините? Един ден един от братята на Туве написва цитат от философ на външната стена на къщата. Според различни версии това е бил Кант, или Шопенхауер или някой друг. Туве се опитва да му противоречи, но тъй като е било невъзможно да се спори с написаното, единственото, което остава на младата художничка е да нарисува най-грозната фигура, на която е способна. И така се ражда образът на мумините, който се появява за пръв път в публичното пространство като карикатура против Хитлер в края на 30-те години на миналия век.

Туве Янсон е една от най-обичаните детски писателки, на която отдават своята почит и обич и деца и възрастни. През 2017 г. във Великобритания бе представена първата голяма ретроспективна изложба на финландската художничка и писателка от шведско малцинство, която има за цел да я утвърди като един от големите и сериозни европейски и световни автори. Изложбата е представена в Dulwich Picture Gallery.

През месец юли миналата година бе открит единственият музея на мумините в Тампере, Финландия, който е изцяло посветен на героите на Янсон. Той представя огромен макет на къщата на тези създания, около 400 оригинални илюстрации на авторката, пресъздаващи техния свят и около 300 триизмерни композиции, дело на партньорката й Туулики Пиетила.

За щастие в България са преведени голяма част от историите, посветени на мумините, а преди няколко години Посолството на Финландия представи изложбата "Туве Янсон – живот и творчество", по повод 100 години от рождението й.

Издателство "Пурко" дава възможност на всички, които обичат Туве Янсон да надникнат в света на мумините, още от времето, когато за пръв път авторката им вдъхва живот чрез своите комикси. "С искрената си детска природа и стоично приемане на премеждията ... Мумининтрол и компанията – Татко Мумин, Мумин мама, Снъфкин, Стинки, и Снорк успяват да излязат от всяка ситуация, изпълнена с толерантност и тих хумор." - пише "Ню Йорк Таймс" за поредицата.

Комиксът безспорно е леко и забавно четиво, което не само че дава поглед върху един интересен и приказен свят, но кара читателя да заобича тези странни и симпатични герои и да прочете повече за техните приключения в издадените по-късно романи. В комиксите семейството на мумините се сблъскват с различни опасности и трудности, с които им се налага да се преборят - от разбойници до бури. Те изпитват съвсем истински човешки чувства като тъга, самота, страх, надежда, любов и много други. Премеждията на героите са понякога смешни, понякога тревожни, но накрая винаги завършват с усмивки и радост.

И още по-интересното е, че всеки един от нас е преминавал по един или друг начин през подобни изпитания, които са пораждали и съответните чувства. Няма как да не се поставим на мястото на Муминтрол в момента, в който къщата му е буквално окупирана от нежелани гости, или пък когато се чувства толкова самотен, че нищо друго няма значение, или когато открива своето загубено семейство, или пък успява да изгони натрапниците.

Не можем да останем безучастни и когато разбираме, че мама Муминка не иска да отсече дърво, въпреки че се намира насред къщата й. Всеки момент в комиксите предизвикват различни емоции, но накрая винаги побеждава доброто и справедливостта. Поуките са представени съвсем деликатно и в същото време категорично. Когато отвори първите страници на комикса, нетърпението и любопитството как ще завърши историята завладяват читателя. И така с всяка една от четирите преведени на български книжки.

За щастие, всички които обичат мумините ще имат възможност да се забавляват с още едно тяхно рисувано приключение, тъй като съвсем скоро в книжарниците ще могат да открият и новото заглавие на издателство "Пурко", именно петата книжка "Мумините и морето". Тя е чудесна възможност за родителите да помечтаят и приключенстват заедно с децата си. Мумините отново са нестихващ извор на мъдрост, поднесена лежерно и с усмивка и до голяма степен с романтична нотка.

В тяхното ново приключение татко Мумин решава, че ще стане пазач на непознат и самотен фар в морето, където ще се замине заедно с мама Муминка, Муминтрол и госпожица Снорк. И там сред вълните, по-близо до Слънцето ще напише книга, защото да напишеш морска книга на морски фар е много по-вълнуващо, отколкото да напишеш книга някъде другаде.

И така всички се впускат в поредица от вълнуващи преживявания, преминават през куп премеждия, някои забавни, други не чак толкова, за да станат още по-смели, по-уверени, опознавайки света. А когато всичко изглежда страшно, разочароващо или тъжно се появява някой или нещо, което успява да накара всеки мумин и всеки читател да повярва в красотата и доброто.

Книжата учи, че децата трябва да преодоляват страховете си, защото колкото повече се страхуват, толкова повече страхът расте. Необходимо е малко смелост и разбиране, за да смалим страха и той да стане дори симпатичен и леко смешен.

И докато децата се забавляват с приключенията на героите, възрастните няма как да останат безучастни към рибаря, който с няколко думи утвърждава важни и основни истини, като например това, че светът е прекрасно място за живеене, стига да съумеем да се радваме на онова, което ни подарява всеки ден.

Комиксът на Туве Янсон "Мумините и морето" е чудесна възможност за всеки читател да отплува на пътешествие сред непознати земи и герои, за да се върне оттам по-мъдър и по-храбър и по-решителен.

Туве Янсон и новата книжка "Мумините и морето"
Туве Янсон и новата книжка "Мумините и морето"
Туве Янсон и новата книжка "Мумините и морето"

Туве Янсон през 1956 г. Снимка: Reino Loppinen / commons.wikimedia.org