Творчеството на Хайнер Мюлер и неговото влияние в българския театър

  • Сподели:
Творчеството на Хайнер Мюлер и неговото влияние в българския театър

Гьоте-институт България представя театрална работилница, дискусия и кинопрожекция, посветени на германския драматург Хайнер Мюлер в средата на юни.

УЪРКШОП ПО „ХАМЛЕТМАШИНА“ НА ХАЙНЕР МЮЛЕР Театрална работилница, дискусия и кинопрожекция

Дати: 16 – 20 юни 2022 г. Гьоте-институт България ул. „Будапеща“ 1, София

Между 16-и и 20-и юни 2022 г. Гьоте-институт България ще бъде домакин на театрална работилница по „Хамлетмашина“ на Хайнер Мюлер. Събитието,
което е в сътрудничество с Фондация „Виа Фест“ и Международно общество „Хайнер Мюлер“ в Берлин, ще се фокусира върху най-влиятелния драматургичен текст на Мюлер, който е оставил трайна следа в световния постмодерен театър.

Уъркшопът ще се проведе на английски език от Клаудия Рушковски (автор, куратор, драматург), Международно общество „Хайнер Мюлер“.

Събитието ще се реализира присъствено (четене / видео примери / дискусии / представяне) и в пет практически работни групи във връзка с петте „сцени“ на „Хамлетмашина“. В последния ден на работилницата, 20-и юни, от 17:30 часа в Гьоте-институт ще се проведе и дискусия на тема „Хайнер Мюлер в българския театър“, заедно с представители на българския театрален живот, които проявяват траен интерес към неговото творчество.

В дискусията, чийто модератор ще бъде доц. д-р Асен Терзиев (театровед), ще вземат участие:
Константин Илиев (драматург)
Явор Гърдев (театрален и филмов режисьор)
Проф. Камелия Николова (театрален изследовател)
Боян Иванов (режисьор и преводач)

Нашите партньори от „Виа Фест“ поставят допълнителен акцент върху творчеството на Мюлер и с онлайн прожекция на „Хамлетмашина“ под режисурата и сценографията на Робърт Уилсън. Дигиталното издание на представлението ще бъде показано премиерно на 15-и юни от 19:00 часа, в рамките на Световен театър в София 2022 и ще бъде достъпно в следващите 48 часа (до 17-и юни, 19:00 часа тук).

На следващия ден, 16-и юни, от 19:00 часа Гьоте-институт България ще представи безплатна прожекция на филма на Кристоф Рютер – „Не искам да знам кой съм“ (2009). Наративът представя по-скоро документално изследване на неговите текстове, отколкото просто биографичен портрет на самия Мюлер.

Повече за Хайнер Мюлер Мюлер (1929-1995) e най-влиятелният немски драматург през втората половина на ХХ в. Никой друг немскоезичен драматург след Брехт (1898–1956) не е достигал подобен статут в световния театър. Мюлер отразява в своите текстове, по-радикално от всеки друг писател, динамиката на жестокостта в историята на миналия век.

През лятото на 1977 г. той пише „Хамлетмашина“ в София. Отказвайки се от първоначалния си план за самостоятелно произведение по Хамлет, той съкращава събрания материал, докато превежда Шекспировия „Хамлет“, в кратък фрагментарно–ритмичен, суров поетично–прозаичен текст. Тази монолитна структура се занимава с централни мотиви и образи от „Хамлет” и съчетава асоциативни части от текста с исторически събития. Оттогава фигурата на Хамлет се превръща в инструмент, чрез който Мюлер разсъждава върху текущите политически констелации.

В биографичен план творческият му път преминава няколко пъти през България, заради любовта му към Гинка Чолакова, неговата трета съпруга, и заради прочутата постановка върху неговия „Филоктет“ на режисьора Димитър Гочев в Театър „София“ през 1982 г.

Кинопрожекцията на 16-и юни и дискусията на 20-и юни в сградата на Гьотеинститут България са отворени за широката публика. Вход свободен.