Ученици ще гледат безплатно филма “Петя на моята Петя” в своите класни стаи

  • Сподели:
Ученици ще гледат безплатно филма “Петя на моята Петя” в своите класни стаи

През октомври 2023 стартира втората част на мащабната кампания на продуцентска къща Бъф Пикчърс, наречена „Поезия и кино“. Инициативата дава възможност на учители и ученици от български училища в малки населени места, в които няма киносалони, да се насладят на филма напълно безплатно и да се докоснат до магията на ярката звезда на българската поезия - Петя Дубарова.

Благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации, броят на предвидените прожекции е увеличен и през новата учебна 2023/24 година филмът и екипът му ще посетят още 30 училища в Северозападна България и Софийска област, за да запознаят учениците с поезията и живота на Петя Дубарова. Първите прожекции ще се проведат в Крупник, Сопот, Клисура, Дупница, Земен и Брезник.

През първата половина от кампанията „Поезия и кино“ са осъществени общо 35 прожекции. Организаторите на пътуващото кино осигуряват цялостното техническо оборудване, превръщайки класните стаи в емоционално пространство, което завладява, изумява и събужда любопитство сред учениците, които тепърва имат досег до творчеството на голямата Петя Дубарова.

Освен да гледат филма „Петя на моята Петя“, децата имат възможността да се срещнат и да разговарят с актьорите от филма Александра Костова, Алена Вергова, Мартин Методиев, Албена Павлова, Емил Марков, както и с режисьора Александър Косев, сценариста Валентина Ангелова и продуцента Николай Урумов (Бъф Пикчърс).