''Уроците на Блага'': Брутална драма с провокативен заряд

  • Сподели:
''Уроците на Блага'': Брутална драма с провокативен заряд

Уроците в тази черна германско-българска копродукция са наистина много мрачни - социално-реалистична драма, която прави неочаквано шокиращ обрат в разтърсващата си кулминация.

Неотдавнашната победа на филма на фестивала в Карлови Вари, където той взе голямата награда в конкурса "Кристален глобус", би трябвало да му даде желан тласък в артхаус веригата, но мнения предупреждават, че най-новият филм на Стефан Командарев е с удар, невиждан от времето на Ларс фон Триер или Михаел Ханеке в техните провокативни времена.

Блага (Ели Скорчева) е вдовица, която скърби след скорошната смърт на любимия си съпруг Христо, бивш полицай. Събрала определени спестявания, тя планира да купи парцел, където да го погребе 40 дни след смъртта му, с изработен по поръчка двоен надгробен паметник за двамата. Христо "вярваше в Ленин повече, отколкото в Исус", но желанието на Блага да замени червената звезда с кръст е изрично забранено от българските закони. Съгласявайки се да плати 2000 български лева, тя прави компромис за черна, като казва на продавача, че ще се върне с парите.

Това, което се случва след това, е стегнато хореографирано, мини-майсторски клас по напрежение, който се провежда в рамките на сивия, бруталистичен апартамент на Блага. Телефонът звъни и мъж, който нарича себе си инспектор Колев, бързо измъква от възрастната жена подробностите, като я предупреждава, че е станала мишена на банда жестоки крадци. Докато Колев говори по стационарния телефон, звъни мобилният ѝ и гневен мъжки глас изисква от нея да сложи всичките си спестявания в найлонова торба и да я пусне на земята от балкона си, иначе "ще ти отрежат главата". Колев ѝ казва да направи това, което настоява мъжът по мобилния, уверявайки я, че престъпниците могат да бъдат арестувани само ако бъдат хванати на местопрестъплението. Блага слага всичко, което има, в торбата, като хвърля и златния си годежен пръстен, и ужасена чака полицейското подкрепление, което Колев обяснява, че е на път.

Само че подкрепление няма, а Блага е станала жертва на сложна измама, която, като се замисли, изглежда нелепа, особено за пенсионирана учителка. Блага остро усеща публичното унижение и упреците ("Кой нормален човек би държал всички тези пари вкъщи?"), особено когато се опитва да събере парите, които все още са ѝ необходими за гроба на съпруга ѝ. Банката не иска да помогне, отчужденият ѝ син живее в Щатите, а в началото на 70-те си години тя е твърде стара за пазара на труда в България. След като посещава семинар, посветен на опасностите от телефонни измами, Блага научава, че извършителите действат в близка Румъния и използват местни подставени лица, за да вземат парите.

С помощта на един от учениците си тя решава да се присъедини към тях, като използва езика на подземния свят, за да предложи услугите си като шофьор с "гъвкаво работно време".
Подобно на върховите постижения на неотдавнашната румънска нова вълна, Командарев използва жанра, за да изследва човечността: камерата му изучава Блага като антрополог, показвайки малките черти на характера, които ще се отплатят по най-екстремния възможен начин.

Ключова за това е Скорчева (заслужена носителка на наградата за най-добра актриса на Карлови Вари) в ролята на Блага. Може да не изглежда така, но тя е жена, която е на път да избухне - ще го забележите в педантичността ѝ, в самоомразата, която изпитва, след като е загубила достойнството си заедно с парите си, и в неизказаната екзистенциална болка от невъзможността да почете покойния си съпруг.

Самото заглавие е игра на думи - Блага наставлява сирийска бежанка в опита ѝ да стане българска гражданка - но има и уроци, които учителката трябва да извлече, не всички от тях са градивни. Командарев не съди и тази дистанция прави развръзката още по-интензивна.

"Цял живот съм живяла по правилата", казва тя, повтаряйки мислите на много жени на нейната възраст, и когато започва да ги нарушава, може да ѝ бъде простено, че резултатът ще бъде донякъде катарзисен. Но това не е катарзис, а Командарев ни оставя едновременно с послание и загадка, тъй като сме принудени да се замислим кой какво точно е научил и от кого.

''Уроците на Блага''
Фестивал: Карлови Вари (конкурс за Кристален глобус)
Режисьор: Стефан Командарев
Сценаристи: Симеон Венциславов, Стефан Командарев
Актьорски състав: Ели Скорчева, Герасим Георгиев, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов