"Val" - документалният филм за живота на Вал Килмър

  • Сподели:
"Val" - документалният филм за живота на Вал Килмър

Сред заглавията в тазгодишното издание на фестивалът в Кан, се откроява едно име на документален филм, който не се бори за наградата "Златна палма", а притежава всички безспорни качества за това. Това е биографичната лента "Val" дело на режисьорите Лео Скот и Тинг Пу. Истинската заслуга за това събитие се дължи на самия Вал Килмър, който в продължение на десетилетия заснема лично живота си, в къщи и по време на работа, кастинг видеа, кадри от снимачните площадки, домашни филми от своето детство, записи от сватбата му с Джоан Уоли. Цялото това съкровище е грижливо събирано и съхранявано, за да се превърне един ден в спиращ дъха сюжет, където Килмър ще влезе в най-добрата и значимата си роля до този момент - да бъде себе си до болка честен.

Едно признание за загубата, силата на волята, устойчивостта и преоткриването, след като изведнъж ти се случи неочакваното, да бъдеш покосен от една сред най-коварните болести, рак на гърлото. Диагноза, която актьорът дълго време упорито отричаше, но обяви като факт през 2017-та година и започна да говори свободно за нея.

Той споделя, че въпреки принадлежността му към сектата Християнска наука, която забранява на членовете си да се лекуват и в общи линии разчитат само на вярата си, за да оздравеят, се е подложил на химиотерапия и се е лекувал по конвенционалния начин. Благодарение на Християнската наука обаче е преживял психически и емоционално тази двугодишна битка с рака. Говорът на Килмър е опустошен от трахеостомията, която представлява хирургична интервенция, с цел улесняване преминаването на въздух към белите дробове.

Привилегия или пък изпитание, разказвач и глас във "Val", ще бъде 26 годишният син на актьора - Джак Килмър. Обръщайки поглед назад, храбрият рицар от "Уилоу" никога не е спирал да се движи и да се предава. През април миналата година Килмър пусна мемоари, озаглавени „Аз съм твоят Хъкълбери" - известна негова реплика от филма "Tombstone" (1993 г.) Книгата проследява кариерата му, включително запомнящите му се превъплъщения като легендарния певец Джим Морисън, фронтмен на The Doors. Наред с екранните си образи, Вал се бе впуснал и в театралните води на Холивуд със собствен моноспектакъл - "Гражданинът Твен" - биографична продукция за американския писател Марк Твен.

Освен главно действащо лице, актьорът бе също сценарист и режисьор на представлението. Дебютът на "Val" мина преди броени дни на филмовия фестивал в Кан, а в киносалоните трябва да излезе на 23-ти юли. За тези от вас, които предпочитат да гледат тази лична изповед интимно и у дома си - ще имат възможността да го направят онлайн на 6-ти август по платформата Amazon Prime Video.

Ето какво гласи официалният синопсис на филма, подготвен за премиерата в Кан:

"В продължение на повече от четири десетилетия Вал Килмър, един от най-непредсказуемите и най-неразбраните актьори на Холивуд, документира собствения си живот и професионални умения на филмова и видео лента. Той има всичко – от 16 мм домашни филми, които заснема с братята си, до записи от времето на иконични блокбастъри като „Top Gun", „The Doors", „Tombstone", „Batman". Този суров, супер-оригинален документален филм разкрива живот, изпълнен с крайности и страст, както и уникален поглед към изкуството да бъдеш артист и достоен мъж."