Ваня Монева удостоена с Почетен знак на президента

  • Сподели:
Ваня Монева удостоена с Почетен знак на президента

В навечерието на 24 май държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Сред носителите на отличието е д-р Ваня Монева, основател и диригент на женски хор „Ваня Монева”. 

Почетния знак на президента се връчи на д-р Монева във връзка със 70-годишнината ѝ и творческият ѝ юбилей, за високо значим принос като диригент и главен художествен ръководител на световноизвестни български хорови формации, както и за водещата ѝ роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България. 

Признанието за труда и успехите на д-р Монева идват  в още един значим момент в творческата ѝ кариера – в годината, в която хор „Ваня Монева” чества 30-тата си годишнина. Събитието бе отбелязано преди броени дни с грандиозен концерт в зала „България”, в който хорът изпълни 30 емблематични песни. 

„За мен е огромна чест да получа такова признание,” сподели д-р Ваня Монева. „Щастлива съм името ми да се нареди до тези на изключителните българи, които също бяха наградени днес. Благодарна съм, че трудът ни и житейските ни мисии не остават незабелязани, а такива признания ни вдъхновяват все повече и ни мотивират да продължаваме още по-уверено напред.”

Останалите отличени с Почетния знак на президента на церемонията днес бяха акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса. 

Три певици от хор „Ваня Монева” поздравиха президента и присъстващите на церемонията с изпълнение на „Трендафилко, разговорко”.