Варненският театър чества 100 години

  • Сподели:
Варненският театър чества 100 години

Варненският театър ще чества 100-годишния си юбилей в Световния ден на театъра - 27 март 2021.

Юбилейният спектакъл „100!“, режисьор Боян Иванов, хореография Татяна Соколова, костюми Елица Георгиева, с участието на всички актьори от състава на театъра, ще започне точно в 19 часа. Преди това ще бъдат поднесени цветя на мемориалната плоча пред Сцена Филиал за създаването на театъра от общинската управа с кмет Димитър Кондов и пред паметника на кмета Иван Церов, радетел за построяването на новата театрална сграда, сега Основна сцена.

Ще бъде открит бюстът на патрона на театъра Стоян Бъчваров. Ще бъдат представени и трите изложби – изложбата с театрални афиши от архива, костюмографската изложба и документалната изложба „100 години Варненски театър“.

След спектакъла ще бъдат приемани поздравления за юбилея. Тогава ще бъдат раздадени и наградите на театъра „Златна маска“ 2021, а писателката Теодора Димова, председател на журито, ще обяви регламента на националния конкурс на Варненския драматичен театър „Нова българска драматургия“. Закупените билети за юбилейния спектакъл „100!“ на 12 март 2021 г. ще бъдат валидни без заверка за същия спектакъл на 27 март 2021 г.

В юбилейната програма остава и откриването на изложбата живопис "Григорий Лебский - забравеният художник на театъра и операта във Варна" на 19 март 2021 г. от 18.00 часа в ГХГ "Борис Георгиев" - Варна.