Великите трансформации на актьорите през годините

  • Сподели:
Великите трансформации на актьорите през годините

Талантът ще ви отведе във филмовия бизнес, но желанието да прекрачите границите на вашето физическо, умствено и емоционално състояние – това прави разликата между доброто представяне и емблематичното. 

От рисково сваляне на килограми, изучаване на нов език или пък присъединяване към истинска балетна академия, както направи Натали Портман за "Черния лебед", има много примери, от които можем да видим как холивудските актьори се трансформират за роля.

В тази класация събрахме нашите любими.

Рийз Уидърспуун, "Wild"

В "Wild", филм, адаптиран от едноименния мемоар на Шерил Стрейд, Рийз Уидърспуун трябваше да пресъздаде прехода на Стрейд по пътеката Пасифик Крест – нещо, което тя се ужасяваше да направи.

"Бях толкова уплашена да направя това", споделя Уидърспуун, преди да разкрие, че дори се е обърнала към хипнозата, защото имала пристъпи на паника три седмици преди снимките.

"Имаше аспект на голотата, сексуалността и употребата на наркотици, но също и да бъдеш сам пред камера без други актьори. Никога не съм била сама на сцени в продължение на дни. Може би 25 дни от снимките нямах друг актьор срещу мен. Бяхме само аз, камерата и раницата на гърба ми. Помислих си: "Няма ли да бъде скучно за гледане? Не знам дали някога ще работя толкова усилено отново, но едно е сигурно - това ме промени на клетъчно ниво."

Мишел Уилямс, "Моята седмица с Мерилин"

Мерилин Монро имаше много особен стил на ходене, при който правеше ситни стъпки - вероятно поради задушаващите корсети, които носеше. За да ù подражава, Мишел Уилямс завързвала колан около коленете си, с който да се учи да ходи по този начин.

В продължение на месеци, Уилямс е слушала записи с интервюта на Монро, преди снимките официално да започнат, за да може да пресъздаде онова типично за секс символа звучене.

Марго Роби, "Аз, Тоня"

Решена да отдаде дължимото на историята на американската фигуристка Тоня Хардинг, Марго Роби прекарва пет месеца в тренировки на леда, преди да заснеме "Аз, Тоня". Разбираемо, Роби се нуждаела от дубльор за сцената с троен аксел, в която Хардинг стана първата американка, участвала в състезание през 1991 г.

Австралийската актриса се оплаквала от дискова херния на врата, вследствие от тренировките си.
Роби също носеше зъбни протези и перуки в стила на 80-те, за да изглежда почти като Хардинг, която имала характерните за времето обемни бретони. 

Тилда Суинтън, "Suspiria"

Суинтън тук се превъплъщава в два героя в хоръра на Лука Гуаданино от 2018 г. "Suspiria" - и единият от тях беше на 84-годишен мъж. Според гримьора на филма Марк Кулиър, Суинтън поискала той да ù направи "мъжки гениталии", които да носи на снимачната площадка.

Можем само да предположим, че тази неочаквана молба се дължи на желанието на Суинтън, да разграничи мъжкия и женския образ, които трябвало да играе във филма.

Робърт Патинсън, "Good Time"

Това не е изненадващо, като се има предвид опитът на Робърт Патинсън с екстремни неща (например: неговото интервю за корицата на GQ за 2020 г. ). Но в подготовката за филма от 2017 г. "Good Time", Патинсън работи като служител на автомивка в Ню Йорк – напълно незабелязано – за да се потопи в живота на своя герой, крадец на име Кони Никас.

Патинсън също се настанил в същия сутеренен апартамент като неговия персонаж и сподели, че "не е сменял чаршафите през цялото време, докато е прибивавал там". 

Чарлийз Терон, "Чудовище"

За да изиграе серийната убийца Айлийн Уорнос в "Чудовище" от 2003 г., Чарлийз обръсна веждите си, носеше зъбни протези и изтъняваше многократно русите си кичури. Драстично качва килограми и става неузнаваема, неприличаща на себе си, но пък съвсем близко и точно до визията на истинската Уорнос, проститутка, който убила седем мъже във Флорида между 1989 и 1990 г.

Крисчън Бейл, "Vice"

Бейл се е подлагал на някои наистина интензивни диети за редица филми. Той отслабна с 55 килограма, за да играе страдащ от безсъние в „Механикът" от 2003 г., след това качи 45 килограма, за да изиграе Брус Уейн, известен още като Батман в ''Батман в началото".

По-късно актьорът качва 20 килограма, за да играе Дик Чейни, вицепрезидент на Съединените щати по време на управлението на Джордж У. Буш във филма "Vice" от 2018 г.

Ан Хатауей, "Клетниците"

Как по-добре да се подготвите за "Les Miserables" от това да сте нещастни? Това беше подходът, който Ан Хатауей възприе, когато се потопи в света на филма-мюзикъл, в който тя играе Фантин, жена, работеща във фабрика, която проституира за пари.

За да усети истински лишенията на персонажа си, Хатауей се изолира от съпруга си и сваля близо 12 килограма в подготовка за ролята. 
Когато е гледала филма за първи път, актрисата е плакала, припомняйки си болката, през която е преминала, за да изобрази Фантин.

Натали Портман, "Черният лебед"

Натали Портман отслабна с 9 килограма, за да изиграе ролята на балерината Нина Сейърс в "Черния лебед". Портман била на диета предимно от моркови и бадеми в продължение на месеци по време на снимките.

Всъщност трансформацията на самата актриса имитира тази на нейната героиня Нина, която е измъчвана от историята на балета, който ще изпълни.

Портман е изкълчила ребро на репетиции и е споделяла, че е имало дни по време на тренировките, в които си е мислела, че ще умре.

"Това беше първият път, когато разбрах как актьор може да се увлече толкова много в дадена роля, до такава степен че да го събори", каза тя пред EW малко след премиерата на филма.