„Великият Гетсби“ на сцената на Софийската опера

  • Сподели:
 „Великият Гетсби“ на сцената на Софийската опера

На 12 април е премиерата на балета „Великият Гетсби“ с хореограф Лео Муич, който за втори път ще работи с балета на Софийската опера. Следващите спектакли са на 13, 14, 25, 26, 27 и 28 април.

Известният балетен хореограф, педагог и танцьор Лео Муич се обучава в École-Atelier Rudra Béjart в Лозана. Като завладяващ творец, Лео Муич е канен да поставя свои творби за редица балетни трупи в най-реномираните театри и училища в Европа, сред които Берлинския държавен балет, Словенския национален театър в Любляна, Академията за музика и танц в Цюрих, Холандския национален балет в Амстердам (соло на Тамаш Наги), Парижкия национален балет (соло за Aurélie Dupont) и др. За Токийския театър No той създава независим балетен проект със звездите на Нов национален театър, а в Tokyo City Ballet поставя хореография по музика на Антонио Вивалди.

В Унгарския национален театър в Печ Лео Муич поставя балета „Change Bach“ по музика на Бах, за Националния балет в Гьор балета „Glass House“ по музика на Роберт Шуман и Филип Глас, в Националния театър в Белград - балет по операта „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди, в Нови Сад - балета „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Лео Муич за първи път гостува на Загребския балет през 2008 г. с кратката авторска балетна творба „Idi vidi“ по музика на Й. С. Бах.

През 2020 г. той е хореограф и режисьор на неоромантичния балет „Гордост и предразсъдъци“ по едноименния роман на Джейн Остин, по музика от различни автори, за който също получава Хърватската театрална награда за най-добър спектакъл и хореография.

През 2023 г. създава „Хамлет“ от Шекспир по музика на Чайковски отново за Хърватския национален балет.