Видео, арт филми, пърформанси и срещи с художници от Германия и България

  • Сподели:
Видео, арт филми, пърформанси и срещи с художници от Германия и България

Видео, арт филми, пърформанси и срещи с художници от Германия и България

 Изложба на три локации в София, пърформанси, прожекции, разговори и срещи с художници, куратори и колекционери от България и Германия ще предложат Гьоте-институт и Институтът за съвременно изкуство – София в последната седмица на август. „MovingImages, MovingBodies“ започва в понеделник, 23 август, и продължава до неделя, 29 август.

 MOVING IMAGES, MOVING BODIES

23.08.–29.08.2021

Откриване: 23.08. от 18:00 до 21:00 ч.

Локации:

Институт за съвременно изкуство – София, бул. „Васил Левски“ 134, пон-нед, 15-19 ч.

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, пон-нед, 11-19 ч.

Bobbina Space, ул. „Триадица“ 5 (подземен етаж), пон-нед, 15-19 ч.

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1

 Куратори: Лудвиг Зайфарт, Калин Серапионов, Красимир Терзиев

Участници: Боряна Петкова, Димитър Солаков, Евамария Шалер, Камен Стоянов, Кирстин Буркхард, Мина Минов, Надежда Олег-Ляхова, Севда Семер, Стела Геперт и Тебохо Едкинс

 Moving Images, Moving Bodies започва като изложбен проект на Гьоте-институт България, целящ да представи видео изкуство от България и Германия. След като в рамките на проекта вече бяха излъчени две онлайн кураторски селекции на Лудвиг Зайфарт, Калин Серапионов и Красимир Терзиев с филми на близо 20 автори, сега предстои и цяла седмица, посветена на видео изкуството – с изложба на три локации, пърформанси, срещи с участниците от Германия и България и прожекции на арт филми.

 Между 23-ти и 29-ти август Институт за съвременно изкуство – София, галерия Credo Bonum и независимото пространство Bobbina ще бъдат домакини на изложба, в която участват едни от най-интересните имена на българската и германската сцена за съвременно изкуство, работещи и с видео: Боряна Петкова, Димитър Солаков, Евамария Шалер, Камен Стоянов, Кирстин Буркхард, Мина Минов, Надежда Олег-Ляхова, Севда Семер, Стела Геперт и Тебохо Едкинс. На всяка от локациите ще се провеждат пърформанси и разговори с участващите художници.

 В основата на изложбата „Moving Images, Moving Bodies“ стои темата за човешкото тяло и изследването на междуличностните отношения чрез средствата на видеото. Началото е на 23 август с откриване и обиколка на трите локации, започваща в 18:00 ч. в BobbinaSpaceи завършваща в ИСИ-София с пърформанс на немската художничка Стела Геперт.

 През седмицата в Гьоте-институт България публиката ще има възможност да посети вечерни прожекции на български арт филми от селекцията „Shooting Ghosts“, курирана от Красимир Терзиев и Калин Серапионов. Гьоте-институт ще бъде още и домакин на разговор с колекционера Марио фон Келтерборн – основател на една от големите частни колекции за съвременно изкуство със специален фокус върху видео, а също и на вечер с пърформанси на Евамария Шалер, както и Севда Семер и Кирстин Буркхард, които ще представят свой първи съвместен проект. Паралелно в Гьоте-институт може да бъде разгледана и изложбата „Becoming a Figure“/„Да влезеш в роля“ на Венета Андрова и Петер Одинзов.

Проектът е организиран от Гьоте-институт България и Институт за съвременно изкуство – София.

 ПРОГРАМА

23 август, 18:00-21:00 – откриване
23 август, 20:30 – пърформанс на Стела Геперт в ИСИ-София
24 август, 19:00-22:00, Гьоте-институт – Разговор с колекционера Марио фон Келтерборн, прожекция на арт филми от България „Shooting Ghosts“ (част 1)
25 август, 19:00-21:00, Гьоте-институт – Прожекция на арт филми от България „Shooting Ghosts“ (част 2)
26 август, 19:00-21:00, Гьоте-институт – Пърформанси на Евамария Шалер, Кирстин Буркхард и Севда Семер
28 август, 19:00-20:30, Bobbina Space – Разговор с Тебохо Едкинс

 

*** Паралелна програма: “Да влезеш в роля“, изложба на Венета Андрова и Петер Одинзов, Гьоте-институт България

  Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook. За да получавате регулярно месечната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук. Слушайте подкаста ни „На една вълна“ тук.