Видеоархивът на ТР "Сфумато" оживява в Интернет

  • Сподели:
Видеоархивът на ТР "Сфумато" оживява в Интернет

Новата онлайн платформа "Виртуална работилница Сфумато" прави публичен видеоархива, натрупал се през 30-годишното съществуване на едноименния театър. Чрез нея зрителите и професионалистите от областта на сценичните изкуства могат да проследят различните етапи на работния процес, създал облика на най-разпознаваемия български театър в чужбина: ателиета, работилници, репетиционни процеси и спектакли. Както и да надникне в миналото и да се срещне със запомнящите се мигове на едни от водещите имена на сценичното изкуство у нас: Владимир Пенев, Светлана Янчева, Жорета Николова, Диана Добрева, Иван Бърнев и много други. 

"Виртуална работилница Сфумато" предлага над 200 часа материал и ще бъде попълвана постоянно. Освен да представи видеоархива, платформата ще генерира нови съдържания, заснети специално за нея – репетиции, дискусии, нови представления. В духа на времето тя може да излъчва на живо и така да се превърне във виртуална сцена или лаборатория, но също така ще дава достъп до електронни книги, които детайлно излагат историята и светогледа на "Сфумато". 

Паметта не е нещо, което виси статично във времето и пространството. Тя живее в нас и ние живеем чрез нея. Тя е домът, който обитаваме и променяме всеки ден. Нашият личен, но и нашият общ дом.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община.