Всичко, което трябва да знаем за втората част на "Dune"

  • Сподели:
Всичко, което трябва да знаем за втората част на "Dune"

След една филмова адаптация и много опити да превърнат ''Dune'' на Франк Хърбърт в критичен и финансов успех, режисьорът Дени Вилньов, Legendary и Warner Bros. Picture направиха точно това с "Dune" от 2021 г. Филмът удиви публиката с визията си за далечното бъдеще и беше съвсем естествено да има продължение.

След като постигна такъв грандиозен успех, студиото не губи време и разкри, че Dune: Part Two е в разгара на снимките си.

Но къде ще го отведе пътуването Пол Атриедес​​ (Тимоте Шаламе)? И ще доведе ли до край или трета част от сагата за Дюн? Докато феновете на творчеството на Хърбърт имат известна представа за бъдещето, нека съберем това, което знаем за Dune: Part Two, за да видим дали не можем да получим част от далновидната визия на Пол по въпроса.

Като се има предвид къде свършва първа част — Чани (Зендая) буквално казва "това е само началото". В книгата Пол не само тренира с осиновените си сънародници от Свободните, но той и майка му ги обучават във формата на битка Бене Гесерит, известна като Странния път. В същото време Фримените започват да почитат Пол като техен пророкуван месия.

Лейди Джесика не само е наясно с това, защото нейният орден е насадил мита сред Свободните, но и не му вярва, тъй като може да отведе Пол по разрушителен път. Самият Пол също се тревожи за този Път, тъй като го е виждал в своите пророчески сънища, дори когато приема името "Мод'Диб".

Навсякъде другаде във вселената барон Владимир Харконен продължава да подготвя своя племенник, Фейд-Раута, за да заеме неговото място и — ако е изиграл всичките си карти правилно — да седне на Лъвския трон на императорите Падишах. Тази ревност обаче е смекчена от подозрението, че Фейд вече е заговорник да убие барона. И както се случва, Фейд е важен за Бене Гесерит, които все още искат да произвеждат Kwisatz Haderach след очевидната загуба на кръвната линия на Атридите.

В крайна сметка обаче всичко води обратно към Аракис, където император Шадам IV се прицелва, след като производството на подправки спира. Но пристигането му там може да доведе до драстична промяна в Империята.

Обстановката на Dune: Part Two ще остане последователна в по-голямата си част. Действието все още се развива на пустинната планета Аракис, източник на подправката Меланж. Но книгата също прекарва няколко сцени назад в света на Harkonnen, Geidi Prime. Въпреки че се появява в по-ранни сцени, голямото представяне на Фейд-Раута се случва, когато той участва в гладиаторско предизвикателство, което би могло да бъде част от заговора за евентуално убийство на барона. 

Тъй като Geidi Prime направи няколко ключови изяви в първия филм, очакваме тази сцена да бъде адаптирана под някаква форма. И въпреки че никога не са виждани директно в романа, епиграфите, започващи всяка глава – приписвани на принцеса Ирулан Корино – може да дадат на Вилньов свободата на действие да изобрази имперския тронен свят на Кайтайн. 

По отношение на актьорския състав: Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Зендая и Хавиер Бардем се завръщат като Пол, Джесика, Чани и Стилгар. Техните истории продължават, тъй като недвусмислено са преживели събитията от първия филм. Стелан Скарсгард също се завръща като барона. Ролята му се разширява значително през втората половина, когато цялостната му схема излиза наяве и напрежението с племенника му се задържа – поне докато не осъзнае проблема на Аракис. 

И въпреки че не е потвърдено, очакваме Стивън Маккинли Хендерсън да се върне като Mentat Master of Assassins Thufir Hawat. Героят все още има някаква роля в разказа и публиката може да бъде изненадана от това, което той може да постигне въпреки поражението на Къщата на Атридесите в първия филм. 

Освен това, Джош Бролин вероятно ще се завърне като Гърни Халак. Също така очакваме Шарлот Рамплинг да се появи отново като майката на Бене Гесерит Хелън Гай Мохаим.
И въпреки че този път не очакваме да видим Оскар Айзък или Джейсън Момоа, винаги е възможно те да бъдат зърнати, тъй като силите на Пол му позволяват да види миналото и бъдещето.

Говори се, че ще се присъединят нови актьори в лицето на Кристофър Уокън като падишах император Шадам IV и скорошната звезда от филма "Елвис" Остин Бътлър като Фейд-Раута. 

Въпреки продължаващото злодейство на барона, двамата са по-директни противници на Пол – всъщност императорът винаги е бил врагът, за когото Пол е знаел, че го очаква. Но ако филмът адаптира битката на Фейд на Geidi Prime, ще стане очевидно за зрителите, че той е непосредствена физическа заплаха за Пол.
Изненадващо допълнение към актьорския състав, от друга страна, е Леа Сейду в ролята на лейди Марго Фенринг. Тя е сестра на Бене Гесерит и съпруга на граф Хасимир Фенринг, временен губернатор на Аракис точно преди пристигането на Дома на Атридес и – за да опростим малко нещата – най-близкият приятел и съюзник на императора.

Понастоящем филмът трябва да излезе на 17 ноември 2023 г.