Йоана Железчева пее ''CASTA DIVA'' в ''Норма" на 5-ти декември

  • Сподели:
Йоана Железчева пее ''CASTA DIVA'' в ''Норма" на 5-ти декември

„Норма“ на Белини има специално място в световната оперна съкровищница. Наричат я „Еверестът на операта“ и несъмнено творбата е перлата в короната на белкантовия репертоар. Варненската опера може да се похвали с първата за България постановка на „Норма“ през далечната 1972-ра и надграждане в годините оттогава с все по-впечатляващи режисьорски и солистични версии. 

По времето на Белини, в ранния XIX век, има възроден интерес към друидизма и композиторът го използва, за да включи друиди и римски завоеватели в действието, което се развива преди новата ера.

В сюжета за забранената любов на жрицата Норма и римския войник Полионе присъстват класическите за операта предателство, любовен триъгълник и драматичен финал. Вплетен е и митът за Медея – гневната жена, на която са изневерили, и за да отмъсти, тя е готова да жертва децата си. Това обаче е само гръбнакът, около който се разгръщат великолепната музика и един от най-впечатляващите женски образи в оперното изкуство.

За ролята на Норма Мария Калас казва, че е едната от двете ѝ любими (заедно с Виолета от „Травиата“). Арията „Casta Diva“ от първо действие е вокален връх за всяко сопрано и еталон, който води певиците до предела на техните възможности. Норма е роля за големи оперни диви и внушителни гласове. 

Това определение прекрасно пасва на Йоана Железчева, която ще слушаме в главната роля на 5 декември във Варна. За партията на Норма тя споделя: „Ако има роля, която е безкрайно взискателна, безпощадна и изстискваща всичко, на което е способна една оперна певица, това е Норма. С безкрайните си красиви музикални фрази и драматургична наситеност тя е своеобразен връх в певческия ми живот. Винаги изисква надскачане. Всеки път, когато се докосна до нея, изпитвам себе си.

Арията „Casta Diva“ е едно огромно предизвикателство във вокално отношение заради легатото, което е основната задача в нея. Тази способност да влизаш от тон в тон, като вълна, е всъщност основата на белкантовото пеене, а Норма е най-белкантовата партия в целия оперен репертоар. С огромно внимание е нужно да се извае всяка фраза като най-нежна дантела. Винаги посягам към нея с огромен респект и страхопочитание.“
Даниела Дякова е в ролята на Адалджиза.

„Образът е многопластов и търпи развитие. Адалджиза е олицетворение на невинността, отдадеността към своята вяра, приятелството с Норма и същевременно голямата любов, която изпитва към Полионе. Драмата идва, когато тя разбира, че е влюбена именно в мъжа на Норма. Прекрасна и любима роля както във вокален, така и в драматургичен план, написана много високо и бравурно. За мен е удоволствие да бъда Адалджиза с цялата комплексна сложност, която тази роля изисква.“, казва мецосопраното.

В централната тенорова партия на Полионе ще слушаме Валерий Георгиев, а в ролята на Оровезо ще се превъплъти басът Евгений Станимиров. Постановката е в режисьорската версия на Кузман Попов, а спектакъла ще дирижира Вилиана Вълчева.

„Норма“, 5 декември, 19:00 часа, Основна сцена на Варненската опера