Започна 75-то издание на кинофестивала в Кан - филмите на бъдещето, носещи тайна надежда за смелост, лоялност и свобода

  • Сподели:
Започна 75-то издание на кинофестивала в Кан - филмите на бъдещето, носещи тайна надежда за смелост, лоялност и свобода

Започнал като продукт на Втората световна война през 1946 г. – фестивалът първоначално бе стартиран като френски съперник на Венецианския филмов фестивал. Постепенно фестивалът в Кан се превръща в максималистичен спектакъл, който поставя световното кино и блясък на Лазурния бряг в светлината на прожекторите. 

Две поредни години, поради ковид пандемията филмовият фестивал в Кан или не се провеждаше, или не бе в пълния си капацитет и пищност. За 75-то издание на фестивала, организаторите обещават нормалност и истинско кино изживяване на Френската Ривиера.

Кинофестивалът ще се проведе от 17 до 28 май и ще бъде открит с филма ''Final Cut''.
Официалният плакат за фестивала е проектиран като почит към филма ''Шоуто на Труман'' (1998 г.), в който участваше Джим Кери.

''Надяваме се, че сега ще се върнем към обичаен фестивал'', казва Рубен Остлунд, който идва тази година със социалната сатира ''Триъгълник на тъгата'', продължение на неговия филм ''Квадратът'', отличен със Златна палма за 2017 г.

Честта да открие събитието се пада на филма за зомбита на режисьора и сценарист Мишел Хазанавичус ''Final Cut'', френски римейк на японския филм от 2017 г. ''One Cut of the Dead''.
Организаторите в Кан забраняват участието на фестивала на руснаци с връзки с правителството. Предвидени са няколко филма от видни украински режисьори, включително документалният филм на Сергей Лозница ''Естествената история на разрушението''. Кадри, заснети от литовския режисьор Мантас Кведаравичюс, преди да бъде убит в Мариупол през април, ще бъдат показани и от годеницата му Хана Билоброва.
 
В същото време Кан ще бъде домакин на повече холивудски звезди, отколкото е събирал за три години. Забавеният от пандемията ''Top Gun: Maverick'' на Джоузеф Косински ще бъде прожектиран малко преди да бъде пуснат в кината. 

''Мечтата на всеки режисьор е някой ден да може да отиде в Кан. Да се ява там с мой филм и с Том Круз, ще бъде преживяване веднъж в живота'', казва Косински.

Warner Bros. ще постави премиера на ''Елвис'' на Баз Лурман с участието на Остин Бътлър и Том Ханкс. Джордж Милър ще дебютира с фантастичния си епос ''Три хиляди години копнеж'' с Идрис Елба и Тилда Суинтън. Итън Коен ще направи премиера на първия си филм без брат си Джоел, ''Джери Лий Луис: Проблеми в ума'', документален филм за рокендрол легендата, направен с архивни кадри. Дебютира също лентата: ''Времето на Армагедон'' на Джеймс Грей, полуавтобиографична история, в която ключови роли заемат Робърт Де Ниро, Ан Хатауей, Антъни Хопкинс, Оскар Айзък и Кейт Бланшет.

Тазгодишното жури се оглавява от френския актьор Винсент Линдън. Заедно с още осем членове, сред които Ребека Хол, Жасмин Тринка, режисьорът и продуцент от ирански произход Асгар Фархади и други.

''За мен е голяма чест и гордост да ни поверят, насред суматохата от всички събития, през които преминаваме по света, прекрасната, тежка задача да председателстваме журито на 75-ия международен филмов фестивал в Кан. С моето жури ще се стремим да се погрижим възможно най-добре за филмите на бъдещето, всички от които носят същата тайна надежда за смелост, лоялност и свобода, с мисия да развълнуваме най-голям брой жени и мъже чрез говорене за общите им болки и радости. Културата помага на човешката душа да се издигне и да се надява за утрешния ден'', споделя Винсент Линдън.

Миналогодишният носител на Златна палма, експлозивният "Титан" на Джулия Дюкурно, беше едва вторият път, когато най-високата награда на Кан бе отредена на жена режисьор. Тази година има пет филма, режисирани от жени, които се състезават за престижната награда, рекорд за Кан, но нисък процент в сравнение с други международни фестивали.