Започва фестът за анимационни филми

  • Сподели:
Започва фестът за анимационни филми

От днес до 30 май всички любители на анимационното кино ще имат възможността да се насладят на 12-тото издание на международния фестивал "Златен кукер - София", чийто домакин е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В рамките на конкурса са избрани над 140 филма от цели 97 страни, а заедно с това предстои и богата съпътстваща програма. За първи път впечатляващата селекция ще е достъпна и за публиката извън столицата, която ще може да се наслади на всички продукции онлайн в платформата Nettera от всяка точка на страната. От 26 май всички филми ще са налични онлайн в продължение на 4 седмици.

На фестивала ежегодно се връчват 10 награди в различни категории: Едноминутни филми (около 1 мин.), Късометражни филми (от 1 до 10 мин.), Късометражни филми (от 10 до 45 мин.), Пълнометражни филми (над 45 мин.), Студентски филми, Детски филми, ТВ серии, Еко филми, Музикално видео и Рекламен анимационен филм. Наред с това се провежда и национален конкурс за най-добър български анимационен филм, връчва се Гран При „Златен кукер - София“, а специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков.

Международният фестивал за анимационни филми „Златен кукер - София“ стартира през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел - обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници.