Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

  • Сподели:
Жените в българското кино през погледа на Боряна Росса

През юли галерията на Гьоте-институт ще представи  мащабен художествен и изследователски проект на Боряна Росса, разглеждащ образа и ролята на жените в българското кино. Като продължение на изложбата ще се проведе и „кино клуб“, на който публиката ще може да гледа и обсъжда откъси от филми заедно с художничката и други гости.

Актуалният артистичен и изследователски проект „Отклонение: Жените в българското кино“ на художничката Боряна Росса ще бъде показан в галерията на Гьоте-институт с откриване на 9-ти юли. Изложбата ще представи за първи път в цялост проекта, по който Росса работи от вече няколко години.

В самостоятелния си проект под формата на видео инсталация художничката съчетава интервюта с единадесет жени от различни професии, които анализират женските образи в шест български филма от периода 1945-2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“ (1967), „Понеделник сутрин“ (1968), „Последната дума“ (1972), „Шивачки“ (2007) и „Воевода“ (2017). За да се потопят зрителите в съдържанието на филмите, авторката създава анимация от рисунки, някои от които представени в галерията, оформяйки я като тематична среда. Проектът е придружен и от компилация от интервюта с известни кинодейци по темата за пола в тяхното творчество, проведени през 2008 г. във връзка с академично изследване на Боряна Росса по темата.

С проекта си Боряна Росса проследява историята на развитието на женските образи в българското кино, обществените проблеми, които отразяват или критикуват, както и ролевите модели, които пропагандират през погледа на съвременни жени от различни поколения. Извън това на повърхността изплуват въпроси за регреса в някои области на женската еманципираност у нас, който особено след средата на 90-те години започва да се усеща все по-осезаемо. Не на последно място проектът повтаря тезата, че правата на жените не са даденост, а са извоювани от други жени и мъже.

В допълнение към изложбата зрителите ще имт възможност да се включат и в тематичен кино клуб на 13-ти юли, в рамките на който Боряна Росса ще представи проекта си,  ще покаже откъси от избрани филми и ще дискутира с публиката.