Златю Бояджиев и Светлин Русев в Изкуство и идеология

  • Сподели:
Златю Бояджиев и Светлин Русев в Изкуство и идеология

Изложбата „Изкуство и идеология“ дава възможност да се проследи как функционира изкуството в условията на регламентиран и институционализиран художествен живот в България, както и механизмите на неговото администриране по време на социалистическото управление. Вернисажът ще бъде открит днес от 18 до 20 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп в Музея на изкуството от периода на социализма.

За период от близо 40 години общите художествени изложби, чиито статут е предварително предпоставен със зададената тематична рамка, са единственият легитимен начин за присъствието на творците в художествения процес в страната. Отказът от участие обрича всеки на маргинализация и творческа изолация.

Преимуществената част от представените 25 живописни творби от колекцията на ХГ „Никола Маринов“ – Търговище, са създадени по повод провежданата през 1976, 1981, 1986 и 1989 ОХИ „Ястребино“ в този град. Сред авторите са: Стоян Венев, Александър Поплилов, Светлин Русев, Йоан Левиев, Димитър Казаков, Димитър Киров, Теофан Сокеров и др. Особен интерес представлява картината „Разстрел“ на Златю Бояджиев, в чието творчество отсъстват произведения с подобна тематика. Изложбата включва и факсимилета, извадки от доклади и други документи в опит да се покаже сложната система на администриране на българското изкуство и неговата зависимост от идеологическия апарат на социалистическата държава.

Музеят на изкуството от периода на социализма е открит на 19 септември 2011. В него се представят произведения от периода на социалистическото управление в България (1944-1989). В парк с площ от 7 500 кв.м са изложени над 70 творби на монументалната скулптура. На специален постамент е експонирана голямата петолъчна звезда, увенчавала бившия Партиен дом в центъра на София. В зала с площ от 550 кв.м временни изложби на сюжетно-тематичен принцип показват идеологическите форми на изкуството. Във видео зала се прожектират архивни и документални филми. Магазинът предлага каталози и разнообразни рекламни материали и сувенири.

 

Златю Бояджиев и Светлин Русев в Изкуство и идеология

„Урок по история“, 1976 г, Светлин Русев