Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

  • Сподели:
Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

В последните дни от юни се зареждаме с допълнителна доза вдъхновение за лятото с едно от бележитите имена на европейската дизайн сцена – Марта Серда. Графичната дизайнерка гостува в София за 21-то издание на утвърдената поредица МЕЛБА срещи.

Малък повод за голям празник за ценителите на съвременния дизайн предлагат Инициативите за дизайн МЕЛБА с двадесет и първото издание на поредицата МЕЛБА СРЕЩИ, специален гост за което е ярката емблема на илюстрацията и типографията – Марта Серда. Графичната дизайнерка, авторка на шрифтове и арт директорка гостува в София, за да разкаже пред българската публика за естетиката на разноликите си проекти, за подхода "проба-грешка", съществена част от творческия процес и за свързващата сила между различните дисциплини в дизайна. 

През годините Марта Серда получава международно признание в различни форуми за дизайн по света като Type Director's Club и Art Director's Club, където е отличена с наградата ADC Young Gun. Сред клиентите ѝ са брандове и организации като: The Guardian, Vanity Fair, Esquire, Die Zeit, Penguin Books, Coca Cola, Nike, Converse, Spotify, Netflix, Apple, Volkswagen, Toyota, Victoria's Secret, Panasonic, Deutsche Bank, Vogue, The New York Times и много други.

Марта Серда (Барселона, 1980) основава собствено дизайн студио през 2008 г. след няколко години натрупан опит в различни рекламни агенции между Барселона, Дюселдорф и Мюнхен. Оттогава до днес се посвещава на множество международни поръчки, като графичен дизайнер, илюстратор, арт директор и типограф. Смелите и колоритни илюстрации са може би първото, което приковава вниманието в нейната работа. През разнообразни форми на дизайна Марта

Серда въздействащо синтезира илюстрация, калиграфия и графичен дизайн в многобройните си проекти.
Разнолики, диалогични, динамични – проектите на Марта Серда имат своя запазена територия в полето на дизайна като важна съставна част на графичния, комуникационен, рекламен дизайн и типография. Едновременно с това тя успява умело да се превъплъщава в различни роли, стилове и теми, говорейки с езика на илюстрацията, графиката, калиграфията, типографията, а дори и фотографията.

„Балансирайки между догмата и свободата, практиката ми наподобява нещо като танц. Силно вярвам в интердисциплинарния подход към дизайна. В работата си винаги се фокусирам не върху разграниченията, а върху пресечните точки между типографията и илюстрацията, иначе считани за отделни дисциплини в дизайна“.

С тези думи Марта Серда ни кани да погледнем по различен начин на дизайна и да открием красивата симбиоза между отделните дисциплини, похвати и образи, за да се пренесем в един пъстър, ярък, бляскав и разнообразен свят.
Българската публика има възможност за пръв път да чуе нейния разказ на живо в рамките на МЕЛБА СРЕЩИ #21 на 29-ти юни от 19:00 ч. на сцена Derida. Входът за събитието е свободен. По традиция и за това издание от поредицата организаторите предвиждат дизайн подарък, изненада от МЕЛБА и Fashion Days.

Поредицата МЕЛБА СРЕЩИ е част от МЕЛБА ИНИЦИАТИВИ ЗА ДИЗАЙН на Комплект и се реализира в партньорство с Fashion Days и с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. Повече информация ще откриете на: melba.bg.
Подробности за събитието МЕЛБА СРЕЩИ 21 – специално издание с Марта Серда можете да следите във Facebook и в Инстаграм.