77 и половина билки за тялото и душата

  • Сподели:
77 и половина билки за тялото и душата

„77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“ e първото по рода си издание в България, което засяга в пълнота ролята на растенията в народната ни култура.

Древно предание на българския народ гласи, че след като човекът бил сътворен от кал и оставен да съхне, дяволът надупчил тялото му, а тези дупки Бог запушил с различни треви. Дупките и тревите били 77 и подкрепили и тялото, но и душата на човека, защото така я съхранили в тялото. Въпреки това винаги се намирала болест или пролука, през която душата да го напусне. За тази половин болка имало половин билка, която била непозната, но се откъсвала и откривала по специален начин. Този, който вече е събрал нужните 77 растения, трябвало да намери и половинката билка. За целта събиращият затварял очи и с ръце зад гърба си откъсва произволно растение, което след това с нож разрязва на две половини. Едната половинка се считала за дадена от добрата случайност и се ползвала като добавка към останалите 77.

„Нека всеки открие своята половинка билка, която – благодарение на добрата съдба, да бъде в помощ на тялото и душата.“, пожелава на чителите Георги Мишев.

Знание за останалите 77 чудни растения носи неговата книга, която отваря врата към магията на растенията и към света на нашите предци; към частта от вълшебното познание за Природата, което те са ни завещали.

„77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“ e първото по рода си издание в България, което засяга в пълнота ролята на растенията в народната ни култура. В книгата има подробно описание на употребата на 77 растения в старите обреди, рецепти за приложение на тези растения спрямо техните свойства според древните традиции, както и десетки снимки. Специалната рубрика на фитотерапевта Елионора Недялкова („Из опита на фитотерапевта“) включва информация за противопоказанията, указания за приготовлението и дозировката на дадено лекарството.

Георги Мишев е доктор в областта на културно-историческото наследство, с фокус върху изследване на античните религиозни практики, магическите ритуали и обреди на народите на Балканите. Член на международното общество за етнология и фолклор, автор на редица публикации по тематиката на български и на чужди езици и е участвал в редица национални и международни конференции (Англия, Австрия, Русия, Виетнам).
Георги Мишев има изключителни познания за ролята на растенията в българския фолклор, магическите обреди и вярвания.

Елионора Недялкова е инженер, ботаник и биохимик, народен лечител и познавач на билките в България. Всички рецепти за създаване и приложение на билки, билкови смеси, алкохолни извлеци (тинктури) и мехлеми (помади и мази) са проверени от Елионора и преживели теста на времето. Записани са от старите лечители, при които се е обучавала през годините.