Алберт Бенбасат: "Изгубени вещи"

  • Сподели:
Алберт Бенбасат: "Изгубени вещи"

"Изгубени вещи" от издателство "Колибри"

"Изгубени вещи" разказва за наглед обичайни неща по необичаен начин. Излезлите от употреба предмети (ютията на въглища, пишещата машина, пощенската картичка, старата книга), които мнозина са изхвърлили на боклука, крият много истории.

Смесвайки автобиографичното, приказното и гротесковото, авторът ги е дарил с втори живот и те стават част от човешките биографии, участват в тях както в делнични, така и в гранични, понякога съдбоносни моменти.

Уж дребни – смешни и тъжни, – случайно завърнали се в паметта, историите на "изгубените вещи" и на хората от градската периферия се разгръщат на фона на обществените промени и се нанизват в поредица от сюжети с екзистенциални послания, скрити дълбоко отвъд думите.

В разказите често участва и едно момиченце. Малката любопитна Ани става (съ)участник и своеобразен съдник в реалните и измислените приключения на своя дядо разказвач и неговите герои.

За автора

Алберт Бенбасат e литературен историк, критик, публицист и издател; професор, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Автор е на 13 книги, сред които "Българската еротиада", "Европеецът" Бай Ганю и светлият мит за Щастливеца", "Печатни пространства и бели полета", "Банкноти и мечти между кориците. Масова книга и масово книгоиздаване", "Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през ХХІ век".

Редактор и издател на сп. "Критика" и Библиотека "Критика", съставител и редактор на множество книги.

Откъс