Алисън Патаки - Кралица в сянка

  • Сподели:
Алисън Патаки - Кралица в сянка

„Кралица в сянка" – богат и вълнуващ роман за най-емблематичния период от миналото на Франция, разказ за живота на една необикновена жена и нейната съдба.

Когато избухва Великата френска революция, богатствата и привилегиите, на които е свикнало семейството на Дезире Клари, се обръщат срещу тях. Макар да не губи своята тежест, благородническото им потекло се превръща в опасен товар, способен да повлече всички надолу под острието на гилотината. Именно в този труден момент, когато се решава съдбата на фамилията, Дезире се запознава с амбициозния и самоуверен Наполеон Бонапарт и сърцето ѝ пада жертва на неговата харизма и сладкодумие. Двамата сключват таен годеж и си разменят обещания за вечна любов, но скоро след като Дезире се е превърнала в поредното завоевание на Наполеон, той ѝ обръща гръб, за да поеме по пътя на своята мечта – да властва над Франция, а защо не и над цяла Европа.

Романтичната приказка на Дезире и Наполеон не завършва с щастлив край, но историята на Клари продължава. Сред лукса и удобствата на Париж, на бляскави вечери и дворцови забави, тя остава там, в неговото полезрение, вече не като наивното момиче от Корсика, а като жената, на която всички се възхищават и съпругата на неговия най-сериозен политически опонент, по-късно крал на Швеция – Жан Батист Бернадот. Съдбата е отредила Дезире Клари да бъде страничен наблюдател на възхода на Наполеон и да следи от първия ред краха на неговата империя. И докато той губи властта, короната отива при нея, за да остане тя в историята като Дезидерия – кралица на Швеция.

„Кралица в сянка" е епичен роман, с който Алисън Патаки дава думата на една от най-силните жени, за които историята е избрала да мълчи. От слънчева Корсика до пищния Париж и хладния Стокхолм, романът  представлява мащабен преговор на едни от най-триумфалните, но и най-болезнени моменти от миналото на Франция. През погледа на Дезире Клари читателят вижда метаморфозите на един от най-прочутите мъже в историята – Наполеон Бонапарт, чиито амбиции го издигат на върха и рязко го повличат в бездната на провала и разочарованието.  

„В основата на историята е умелият начин, по който Патаки проследява трансформацията на Наполеон от идиличен млад войник в безскрупулен и коравосърдечен лидер, а разкошните описания позволяват на читателя да се потопи в политическите машинации и изключителния лукс на монархията."
Publishers Weekly

Изпълнена с обрати и интриги, с тайни и разкрития, „Кралица в сянка" е роман за любовта и ревността, за гордостта и властта, за избора да останеш верен на собствените си идеали. И макар връзката на Наполеон и Дезире да е краткотрайна, тя оставя след себе си важен урок – няма по-ценен съюзник от влюбената жена.