Анабел Абс: "Истинската лейди Чатърли"

  • Сподели:
Анабел Абс: "Истинската лейди Чатърли"

"Истинската лейди Чатърли" от издателство "Емас"

Представяме ви роман за една от най-скандалните и най-фаталните жени в световната литература. В най-романтичния месец издателство "Емас" разширяват популярната си Колекция "Музи" с романа "Истинската лейди Чатърли" от Анабел Абс, обявен от в. "Таймс" за книга на 2018-а в раздела историческа художествена проза.

А Абс вече е известна на българските читатели с "Танцьорката от Париж", който ни срещна с драматичната история на Лучия Джойс, единствената дъщеря на егоцентричния гений Джеймс Джойс.

"Навярно нито един велик писател не е бил толкова дълбоко и задълго повлиян от една жена, както Д. Х. Лорънс от Фрида фон Рихтхофен… И несъмнено никога дотогава жена, пресътворена от творец, не е променяла толкова коренно нравствения климат на времето." Робърт Лукас – биограф на Лорънс

През 1928 г. малко известният английски писател Дейвид Хърбърт Лорънс дава за печат новата си книга във флорентинска печатница – като частно издание. Причината романът "Любовникът на лейди Чатърли" да не се печата в Англия не се корени единствено във факта, че авторът живее в Италия.

Голямата причина е друга – Лорънс прекрасно знае, че произведението му е взривоопасно и пуританската му родина ще го заклейми. Нещо повече – надали ще се намери издател, който да рискува името си – а и бизнеса си – със скандалното еротично съдържание.

И Лорънс се оказва прав – още с излизането си от печат романът бива обявен за скандален и упадъчен. В Англия е забранен до 1960 г. и забраната е вдигната с решение на съда! Откритите сексуални сцени и самата мисъл, че една аристократка може да се хвърли в леглото на един работник, търсейки сексуално удовлетворение, са недопустими в английското общество.

Коя е литературната лейди Чатърли 

Лорд Чатърли се е върнал от войната в инвалидна количка, лишен завинаги от възможността да създаде деца. Връзката с Констанс, младата му съпруга, някога започнала с любов и страст, се гради вече единствено на духовната близост. С времето лейди Чатърли чувства все по-ясно, че тази връзка не ѝ е достатъчна, че за да живее пълноценно, ѝ е необходима и физическа близост. 

И намира пълноценната любов при горския пазач на семейното имение – страстен и същевременно нежен мъж, който ѝ дава усещането, че съществува истински. Очаквайки дете, Констанс напуска своя аристократичен съпруг и поема към неясното бъдеще.

В наши дни тези няколко реда, събрали съдържанието на романа "Любовникът на лейди Чатърли", едва ли ще предизвикат нечие възмущение. Нещо повече – днес произведението се изучава в университетите по цял свят като основополагащо за определен жанр в началото на ХХ век.

Но надали някой в началото на века – а и по-късно – е предполагал, че любовта между благородничка и мъж от по-долно потекло е била не само допустима, но и факт в живота на автора на произведението.

Английската писателка Анабел Абс ни въвежда в историята на прокълнатата любов на великия творец, син на беден миньор, и неговата муза и съпруга баронеса Фрида фон Рихтхофен – вдъхновението за образа на лейди Чатърли.

Коя е истинската лейди Чатърли 

"Напусне ли ме, не ще преживея и шест месеца… Колко я обичам, Господи, и как се терзая." Д.Х. Лорънс, 1912 г.

Баронеса Фрида фон Рихтхофен, издънка на стар германски аристократичен род, е "удобно" омъжена за английския университетски преподавател и виден лингвист Ърнест Уикли. Ежедневието в дома им в Нотингам тече равно и безоблачно, Фрида е изцяло отдадена на грижите за своите три деца.

А професор Уикли е изцяло отдаден на своята наука и прекарва нощите над дебелите томове в своя кабинет. Но един ден в семейството пристига покана за посещение от сестрата на Фрида – Елзе. Елзе живее в Мюнхен и е важна част от местната бохема.

Фрида отвръща на поканата и пристигайки в Мюнхен, попада в един друг, неподозиран свят, който я повлича неудържимо. Младата жена започва авантюра с психолога Ото Грос, в която открива своята същност. Връща се у дома с убеждението, че е създадена за друг живот – за връзка и духовна, но и плътска.

Не след дълго на посещение в дома на Ърнест идва негов студент – млад, болезнено слаб мъж с изгарящ поглед. Професорът го представя на съпругата си с думите "Лорънс, бъдещ гений". Срещата е фатална за Фрида и за Лорънс, знаменателна и за световната литература. Срещата е началото на завладяваща и скандална любов, обогатила века с едни от най-новаторските произведения...

За автора

Преди да започне да пише, Анабел Абс (родена 1964 г.) завършва английска литература и ръководи голяма маркетингова агенция. Първите ѝ къси разкази са посрещнати изключително благосклонно от критиката, а дебютният ѝ роман "Танцьорката от Париж" бива отличен с редица литературни награди.

Авторката живее в Лондон и Съсекс със съпруга и четирите си деца. През 2019 г. в. "Обзървър" я определя като една от най-добрите автори на историческа литература в днешни дни.

Анабел Абс: "Истинската лейди Чатърли"

Представяме ви роман за една от най-скандалните и най-фаталните жени в световната литература. В най-романтичния месец издателство "Емас" разширяват популярната си Колекция "Музи" с романа "Истинската лейди Чатърли" от Анабел Абс

Анабел Абс: "Истинската лейди Чатърли"

През 2019 г. в. "Обзървър" определя Анабел Абс като една от най-добрите автори на историческа литература в днешни дни.