Арне Свинген: "Балада за един счупен нос"

  • Сподели:
Арне Свинген: "Балада за един счупен нос"

"Балада за един счупен нос" от издателство "Емас"

"Балада за един счупен нос" е от един от най-извесните детско-юношески автори в страната Арне Свинген. Издателството е избрало това заглавие за специалната си поредица "Европейски разказвачи", която приютява най-доброто от литературата за млади читатели на континента, а преводът е на награждаваната Ева Кънева.

Тринайсетгодишният Барт е непоправим оптимист, макар да не му е леко. Умее да вижда всичко откъм хубавата страна. Майка му никога не сменя чаршафите вкъщи. Толкова по-добре – тъкмо няма да намери съмнителната му колекция от снимки под матрака! Майка му не пазарува?

Е, не е болка за умиране. Има къде-къде по-страшни неща. С най-хубавото момиче от класа не могат да бъдат гаджета. Е, нищо! Нали все пак седи до нея в клас. Барт не може да си покани приятели вкъщи, защото с майка му живеят само в една стая. Да, но пък си има MP3 плейър.

В училище е аутсайдер, а отгоре на всичко редовно яде бой на тренировките по бокс, които посещава само заради майка си. Но той не унива. От философската нагласа на Барт мъдрост могат да почерпят не само децата, но и възрастните.

"Човек просто трябва да приеме някои неща в живота" – убеден е вътрешно той. И да си намери отдушник. Неговият отдушник е музиката. И то не каква да е музика, а оперна. Сложи ли си слушалките, забравя за всички неприятности. И много обича да пее – но само в тоалетната. Там спокойно отпуска гласа си.

Никой дори не подозира за таланта му, докато един ден съученичката му Ада, с която седят на един чин, не го моли да й направи запис със свое изпълнение. Силно впечатлена от гласовите му данни, Ада веднага връчва диска на класния, убедена, че прави услуга на скромния Барт.

Съучениците са във възторг, а класният обявява, че Барт ще закрие тържеството по случай края на учебната година. Най-сетне Барт има възможността да се влее в редиците на харесваните в училище. Има обаче един проблем: Барт не може да пее пред хора...

"Балада за счупения нос" е очарователна история за смелостта, за страха, за тормоза в училище и за музиката. Но най-вече история за съдбоносните дни в живота, за дните, когато те залива лавина от събития. А после вече нищо не е същото.

За автора

Норвежкият писател Арне Свинген е роден през 1967 в Осло и е автор на цели 99 книги, преведени на 20 езика! От 22 години работи като писател на пълен работен ден. Посвещава голяма част от времето си на посещения в норвежки училища и срещи с ученици.

Приел е за своя лична кауза да мотивира децата и най-вече момчетата да заобичат четенето. Арне е сред норвежките писатели с най-много участия в литературния четения в библиотеки и културни институти.

Проучване, проведено през ноември 2019 година, показва, че в класацията на най-заеманите норвежки автори (автори както на детско-юношеска литература, така и на литература за възрастни, както и на документалистика) в норвежките библиотеки Арне Свинген се нарежда на трето място.

Особено голям успех писателят постига с "Балада за един счупен нос", издадена през 2012 година – роман, пропит с хумор и тъга, с оптимизъм и обезсърчение. Книгата е номинирана за редица награди и е удостоена с престижната Литературна награда на Норвежкото министерство на културата, както и с френско-белгийска и американска литературна награда.

Арне Свинген: "Балада за един счупен нос"

"Балада за един счупен нос" е най-превежданият роман на Арне Свинген и е издадена в шестнайсет държави.