Бернар Окутюрие: "Действаме, играем, мислим"

  • Сподели:
Бернар Окутюрие: "Действаме, играем, мислим"

"Действаме, играем, мислим" от издателство "Колибри"

"Действаме, играем, мислим" е последната книга на проф. Окутюрие. В нея са залегнали фундаменталните виждания на автора за това, че сензомоторното удоволствие, движението и играта допринасят за:

  • добиване на увереност по отношение на безпокойствата и дискомфорта на детето;
  • успокояват вътрешните страхове
  • подобряват развитието на символичната функция,
  • благоприятстват развитието на умствената репрезентация
  • помагат за по-добро разбиране на емоциите.

Тя предлага задълбочено обяснение на детската психика от раждането и механизми за подкрепа на детето чрез телесното и двигателното.

Отзиви

"Бернар Окутюрие е основател на уникален психомоторен подход към детското развитие и терапия. Работата му се фокусира върху самочувствието на детето и се основава на ранното взаимодействие между майка и бебе. Вдъхновяващата психомоторна работа на Окутюрие има потенциала да отвори нови врати в човешките взаимоотношения и терапия."
Проф. Амара Екерт, психомоторен и телесен психотерапевт, специалист по пре- и перинатална психология и травма, Германия.

"Методът на Окутюрие се основава на хуманистичното убеждение, че всеки човек трябва да се разглежда като уникален индивид. Той е проектиран като развитийно пътешествие, което улеснява прехода от удоволствието да се действа към удоволствието да се мисли."
Мишел Кочелеф-Хофман, преподавател от школата на Окутюрие, съосновател на Институт по психомоторно образование на Южна Африка (PEISA).

За автора

Проф. Бернар Окутюрие е определян като един от "бащите на психомоториката". Той предлага методология на преподаване и взаимодействие с детето, която поставя тялото, играта, действието и удоволствието в центъра на вниманието.

Книгата "Действаме, играем, мислим" хвърля светлина върху образователната и терапевтичната психомоторна практика и синтезира голяма част от опита му.

Професор Бернар Окутюрие пристига в България, за да представи лично чрез отворен 8-часов семинар книгата си.