Да издават книгите ти на три континента: Радостина Николова с нов световен успех

  • Сподели:
Да издават книгите ти на три континента: Радостина Николова с нов световен успех

Българската детска книга ''Имам късмет с моите родители'' направи глобален пробив на американския и полския пазар. Правата за издаването ѝ са продадени в САЩ и Полша за по-малко от месец след отпечатването ѝ в България. Това е поредният световен успех както за авторката Радостина Николова, така и за портфолиото на издателство ''Мармот''.

През 2018 г. поредицата за любимите у нас мотовете отпътува за далечен Китай. От 2021 г. издателството работи с литературен агент, благодарение на когото през 2021 г. цялата поредица oт книги за Агата на авторката Александра Георгиева е продадена отново в Китай, а първите две книги от

„Приключенията на мотовете“ – във Финландия. През 2022 г. се случва и първата сделка с издателство в САЩ, което купува образователните карти на Георги Грънчаров. През същата година правата за „Слончето, което искаше да лети“ на Лиляна Дворянова са продадени в Унгария.

Глобални партньори

В Америка книгата ще бъде публикувана от Papercutz, които са импринт на Mad Cave Studios и са специализирани в издването на комикси за всички възрасти. От 2023 г. издателството насочва вниманието съм и към картинните книги. 

За полските читатели „Имам късмет с моите родители“ ще излезе под логото на Marginezy, които имат портфолио от богато илюстрирани книги в различни жанрове и работят с едни от найзабележителните за индустрията визуални артисти.
Ключова роля за успеха на „Мармот“ зад граница има литературният агент Стефани Бъроиулей. Нейнтата мисия е именно преодоляването на езиковите и културни бариери, а оттам и за продажбата на права от малки пазари в международен план. Агенцията ѝ е специализирана в направлението на илюстровани детски книги от цял свят.

„Освен, че е наш агент, ние я възприемаме Стефани Бъроиулей и като част от екипа ни, защото обсъждаме с нея идеите си за потенциални бъдещи книги от български автори, разглеждаме стиловете на илюстраторите, а тя ни дава и информация за това какво в момента актуално и какво се търси.“, споделя Радостина Николова.

Творчески екип

Текстът и издателската концепция за „Имам късмет с моите родители“ са дело на Радостина Николова – един от най-любимите съвременни детски писатели у нас. Нейните книги „Приключенията на мотовете“ са носители на наградата „Бисерче вълшебно“, както и на приза „Най-четена детска поредица на Столична библиотека за 2019 г. През 2020 г. Радостина получава и отличието „Детски писател на годината“ отново на Столична библиотека. Книгата ѝ „Шантавѝя до шия“ е селектирана в каталога на мюнхенската библиотека – White Raven за 2021 година. Част от другите заглавия, на които е автор, са „Моите красиви рога“ и „Петте съвета на господин Меуза“. 

Визуалнaта история на картинната книга оживява по забележителен начин, благодарение на Яна Попова, която е награждаван художник и концептуален артист. Страстта ѝ към изкуството се появява още в найранна детска възраст и задава посоката на образованието ѝ. Тя учи интериорен дизайн в Нов български универсистет, преди да се посвети изцяло на илюстрациите. От години работи като илюстратор на детски книги, като обича да експериментира както в традиционен, така и в дигитален стил.

Внимание към всеки важен детайл 

Елементите от корицата на една книга имат огромно значение за цялостното читателско усещане, вярват в издателство „Мармот“. Неслучайно тиографията на заглавието на „Имам късмет с моите родители“ е дело на Радимира Йорданова, която е преподавател в катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“ на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Книга за раздялата в едно семейство

„Понякога мама и татко говорят и се смеят. Но друг път се карат и после си мълчат. След което всичко си е по старому. Докато един ден не е…“

„Разделите са част от житейския път на всеки човек и те пораждат редица емоции, с които понякога не сме сигурни как да ще се справим. Тази книга е чудесна възможност да говорим и да мислим за тема като раздялата.“ Яна Алексиева, Асоциация родители.

„Има различни семейства, организирани по различен начин и колкото повече децата приемат новото си семейство за „нормално“, толкова по-лесно ще се адаптират към него. Отчитането, валидирането и разбирането на реалността на децата, е това, което може да ни помогне да ги подкрепим и те да преминат през ситуацията без дълготрайни травми, а с приемане, че в „новото нормално“ те отново ще са щастливи, спокойни и обичани.“ Слави Стоев, психолог.

Книгата „Имам късмет с моите родители“ разказва историята на едно дете, което се справя със сложна житейска ситуация каквато е раздялата в семейството. Основното ѝ послание е, че общуването и честността са изключително важни в процеса на приемане. Историята преминава от топли в студени цветове и нюанси, но завърша отново със светлина, показвайки как едно дете в семейство на разделени родители може да се чувства сигурно и обичано. И отново да бъде щастливо.

Тази книга може да помогне на децата да се чувстват по-малко самотни и по-добре подготвени да се справят с промените, които съпътстват една раздяла. Но в същото време това е и книга за деца, които живеят в щастливо сплотени семейства, защото тя учи на разбиране и приемане на връстниците им, които идват от семейства на разделени родители. Често децата се притесняват да споделят със своите приятели, когато у тях се случват такива ситуации. Когато те са спокойни, разбрани и подкрепени в средата си, ще могат да преминат по-лесно през случващото се.