Георги Господинов: "Времеубежище"

  • Сподели:
Георги Господинов: "Времеубежище"

"Времеубежище" от издателство "Жанет 45"

Дълго чаканият роман на писателя Георги Господинов вече е под печат. Заглавието е "Времеубежище". Корицата е с рисунка от големия Недко Солаков и дизайн на Христо Гочев. Книгата вече може да бъде поръчана предварително от сайта на издателството и книжарниците.

Благодарим на Георги Господинов, че пожела новият роман да излезе сега, въпреки извънредното положение, въпреки тежките дни за книгите и разпространението им. Или именно заради това. Даваме си сметка, че мнозина на негово място биха изчакали едно по-добро време.

Той и ние като издателство поемаме този риск. Убедени сме, че тъкмо във времена като тези книгите трябва да излизат и да са с нас. Бъдете с нас и вие, нашите читатели, както сме били заедно през годините.

Романът, писан в последните няколко години, улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония.
Роман времеубежище.

Как реагираме на усещането, че светът рязко се е сменил и нищо не е като преди? Какво става, когато разберем, че бъдещето ни е отказано? Влизаме ли тогава в убежището на миналото? Можем ли сами да избираме своето минало, лично и това на държавата, в която живеем? Какво става, когато "вирусът на миналото" ни връхлети и как излизаме от това.

Както писателите могат, Георги Господинов сякаш е предусетил онова, което само допреди месеци беше немислимо.

Преди време "Физика на тъгата" улови две ключови състояния днес – тъга и емпатия, сега "Времеубежище" ни кани да поговорим за света от вчера и света утре. За дома и клиниката на този свят.

Ще срещнем отново познатия ни герой Гаустин, който тук взема нещата в свои ръце. Героят, който прекосява времената като река, се е посветил на една мечта - да лекува чрез минало. Неговата клиника за минало се превръща в убежище за губещите памет. Докъде може да се разрасне тази мечта или обсесия?

Колко минало може да понесе човек? В началото залогът е една клиника, в краят на романа – един континент. Ще видим как се живее във възстановка, какво става, ако се вдигне априлско въстание в Борисовата градина или осъмнем, марширувайки пред мавзолея. Къде в София обучават "статисти за революции"?

Романът ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена. А страшното и смешното в тази книга вървят ръка за ръка. Има страници, които разсмиват и стряскат едновременно.

Отзивите сред първите читатели на ръкописа са възторжени: Безкомпромисен роман… Голям европейски роман… Изключително и смело писане… Може би най-добрият роман на Господинов, което след "Физика на тъгата" никак не е лесно…

Ето и думите на самия автор:

"За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща.
Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас.
За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом."

За автора

Георги Господинов (1968) е един от най-превежданите български автори след 1989 г. Автор на стихосбирките: "Лапидариум" (1992), "Черешата на един народ" (1996, 1998, 2003), "Писма до Гаустин" (2003) и "Балади и разпади" (2007).

Съавтор е на две книги-мистификации "Българска христоматия" (1995) и "Българска антология" (1998). Книги с негова поезия са преведени на немски, македонски, чешки и португалски.
Романът му "Естествен роман" (единадесет издания на български) е публикуван на 22 езика.

Сборникът с разкази "И други истории" (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия, Италия, Полша. Американското издание на книгата е номинирано за най-престижната световна награда в жанра "Франк О’Конър". Разказ на Господинов е включен в американската антология "Best European Fiction 2010".

Автор е на изследването "Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на 20 век" (2005). Съставител е на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" (2006) и съавтор на "Инвентарна книга на социализма" (2006).

Георги Господинов е автор на пиесата "D.J.", която печели Годишната награда "Икар" за най-добър български драматургичен текст (2004). Преведена е на руски, френски, немски и английски, поставяна в Австрия и Франция.

Най-новата му пиеса "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" (2010) печели Аскеер за най-добър драматургичен текст. Играе се в МГТ "Зад Канала" с режисьор Маргарита Младенова. Пиесата е избрана за международния театрален фестивал в Манхатън, Ню Йорк – "hotINK at the Lark" и ще има американска реализация през февруари 2014 г. В Балтимор, САЩ.

Пише сценарии за късометражни филми, последният от които "Омлет" (реж. Н. Косева) е отличен от журито на кинофестивала Sundance 2009.

Сред другите проекти на Георги Господинов са издадените от ИК Жанет 45 графичен роман "Вечната муха" (трагикомикс, 2010) в съавторство с Никола Тороманов, събрано издание на пиесите "Апокалипсисът идва в 6 вечерта/DJ" в комплект с радиопиеси предоставени от БНР(DVD), (2011).

Романът на Георги Господинов "Физика на тъгата" (2012) се превърна в литературно събитие. Носител е на:

Националната литературна награда "Христо Г. Данов", Наградата на читателите за най-продавана книга "Цветето на Хеликон", на Литературната награда на София и на Наградата "Български роман на годината" връчвана от фонд "13 века България".

Романът вече е публикуван на италиански (Fisica della Malinconia, Voland, 2013) с множество положителни рецензии. Предстои издаването му на английски, немски, сръбски, словенски... Романът е сред най-продаваните книги в България според класациите на основните книжарски вериги.

"Георги Господинов пише световен роман, който е и български", според критика Митко Новков. "Роман, който се обръща и те поглежда в лицето. И разбираш, че те е прочел», пише Юлия Роне.

"Невидимите кризи" (2013) – новата книга на Георги Господинов с есета и истории - една от най-търсените книги през годината, съвпадна с българските вече видими кризи.

През август 2013 от печат излезе новата му книга с разкази "И всичко стана луна", заедно с новото издание на книгата "И други истории".

Италианските литературни сайтове избраха неговата "Физика на тъгата" за една от трите най-важни книги, излезли през годината на полуострова. Романът е в номинациите на наградата Фон Резори.

Немските вестници Франкфуртер алгемайне цайтунг, Зюддойче цайтунг, Тагесшпигел определят "Физика на тъгата" като образец за голяма европейска литература, лабиринт, от който не искаш да излезеш. Австрийското радио и телевизия избра романа сред 10-те най-добри книги за март 2014.