Гуидо Сгардоли: "Островът на Немия"

  • Сподели:
Гуидо Сгардоли: "Островът на Немия"

"Островът на Немия" от издателство "Емас"

Непристъпен остров насред северните морета се превръща в неочакван дом и пристан за самотен моряк, и поставя началото на рода Бьорнебу...

Романът е носител на престижната награда "Андерсен" за най-добра юношеска книга на 2018-а година в Италия. Издателството е избрало това заглавие за специалната си поредица "Европейски разказвачи", която събира най-доброто от литературата за млади читатели на континента, а прекрасният превод е на Вера Петрова.

Бившият моряк Арне Бьорнебу се завръща от война с лице, поразено в битка. Гневен на света, спира да говори и така се сдобива с прякора "Немия".

Самотата и отчаянието го водят ден след ден в кръчмата, докато провидението не му поднася да спаси живот: дъщерята на местна особа. В знак на благодарност големецът предлага на Арне да стане първият пазач на новия фар, който ще построи на малкия остров срещу брега, и така всъщност спасява и неговия живот.

Няколко години по-късно му поверява и дъщеря си Гунхилд, а там тя намира пристан и защита от възможното си бъдеще в лудница.

Двамата откриват в компанията на другия невъзможната досега топлина и така на суровия остров се раждат Ейнар, Ейвинд и Емил... И от тях се разклонява един цял род, чийто корен завинаги ще бъде тази непристъпна скала насред норвежкото море.

Арне стои в основата на внушително родословно дърво – бунтовници, герои, философи, смели жени, патриоти, контрабандисти – с чиито уникален глас "говори" всяка глава от книгата. Сгардоли внимателно и с любов ни раказва тяхната история, сагата за рода Бьорнебу, обхващаща цял век и половина.

Животът ги отпраща в най-различни посоки, а ходът на обществените събития като ехо достига до острова и понякога неизбежно го връхлита...

В "Островът на Немия" Сгардоли проявява истинско майсторство в проучването на човешката душа и в тъкането на невидими нишки между героите и мястото, което ги свързва, в рисуването с думи на запомнящи се портрети на мъже, жени и деца в тясна връзка с околната среда и историята.

Това е една от онези книги за деца, които са подходящи и за възрастни – или пък е книга за възрастни, подходяща за деца.

За автора

Гуидо Сгардоли е роден през 1965 г. в Сан Дона ди Пиаве, област Венето. Живее заедно със сина си Филипо, пръв читател и съдник на книгите му, в Тревизо. Завършил е ветеринарна медицина. Всеки ден преглежда кучета, котки, канарчета, костенурки, хамстери и зайци.

Паралелно с това се занимава с рисуване, а любовта му към книгите се заражда още като дете. Първата си книга публикува през 2004 г. и оттогава издава множество заглавия за деца и юноши в някои от най-известните италиански издателства.

През 2019 г. печели най-престижната наградата "Стрега" за произведения, издадени в Италия. Трикратен носител на най-значимата награда за детска литература в страната – "Премио Андерсен".

"Островът на Немия" е включена в каталога на най-добрите детски книги за 2019-а година "Бели гарвани", издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО. Книгите на Гуидо Сгардоли са преведени в 15 страни.

 

Гуидо Сгардоли: "Островът на Немия"

Това лято от издателство "Емас" ни поднасят една топла, дълбока история със северняшки привкус, но плод на италианско перо – "Островът на Немия" от един от най-известните и награждавани детско-юношески автори в страната Гуидо Сгардоли.

Гуидо Сгардоли: "Островът на Немия"

През 2019 г. Гуидо Сгардоли печели най-престижната наградата "Стрега" за произведения, издадени в Италия. Трикратен носител на най-значимата награда за детска литература в страната – "Премио Андерсен".