Ирса Сигурдардотир: "ДНК"

  • Сподели:
Ирса Сигурдардотир: "ДНК"

"ДНК" от издателство "Емас"

"Ако все още не познавате исландската кралица на криминалето, започнете с "ДНК" – защото е най-добрият ѝ роман досега." - Глоуб енд Мейл

"ДНК" безупречно съчетава детайлно и вълнуващо полицейско разследване с мрачни, разтърсващи семейни тайни. Макар че читателят "влиза" в книгата с шокиращо убийство, след това многопластовият сюжет се разгръща плавно и систематично разкрива нови и нови "кукички", които поддържат огъня на напрежението.

Извършено е брутално убийство, предизвикало дълбоко объркване у разследващите, а единственият човек, способен да даде някаква насока за разрешаването на случая, е седемгодишната дъщеричка на жертвата, неволен свидетел на зверството. Само че тя отказва да проговори.

Начело на разследването е наскоро повишеният следовател Хюлдар и недостатъчният му опит и несигурност го карат да се обърне за помощ към психоложката Фрея, специализирала с деца с травмиращи преживявания.

Фрея няма особено доверие в полицията, още по-малко в Хюлдар, и не е очарована. Но си поставя за цел да предпази малката Маргрет.

Последва ново убийство на млада жена, а междувременно радиолюбител започва да получава странни, кодирани съобщения, очевидно предназначени за други, и любопитството му го кара да проведе собствено разследване, без да подозира, че изпращачът е убиец, а адресатите – неговите жертви.

И без да подозира на каква опасност се излага...

За автора

Ирса Сигурдардотир неслучайно е наричана от медиите Кралицата на криминалния роман на Исландия и българските читатели най-накрая имат възможност да разберат сами защо.

На пазара излезе "ДНК", първият случай от най-новата поредица на авторката, в която наистина блести с ошлайфано, опитно перо. Книгите ѝ са преведени на повече от 30 езика и Ирса отдавна се е утвърдила като едно от важните имена в жанра, благодарение на своя разпознаваем, характерен стил.

 

Ирса Сигурдардотир: "ДНК"