Иван Димитров: "Силата на думите"

  • Сподели:
Иван Димитров: "Силата на думите"

"Силата на думите" от издателство "Жанет 45"

Благодарение на големия читателски интерес издателство "Жанет 45" отпечата втори тираж на сборника с разкази "Силата на думите" на Иван Димитров. Разказите са илюстрирани от младата художничка Мария Налбантова, а тяхната дължина е от едно изречение до пет страници.

Изпълнени с хумор, богато въображение и голяма доза абсурд, те провокират читателя да ги доизмисля и да открива смисъла дори зад най-битовите и банални житейски ситуации.

"Историите на Иван Димитров обитават 165 страници, но не лаконичният образ на разказите, а елементът на постоянно напрегнато очакване поражда впечатлението, че препускаме по съдържанието, в опит да отгатнем завършека.

И тъкмо решаваме, че е предвидим, очевиден, обичаен, и се оказва, че сме изпуснали нишката, грешим. Даже оставаме в недоумение какво е останало невидимо и кога сме поставили финалната точка", пише за книгата Емилия Илиева в сайта "Под моста".

За автора

Иван Димитров е поет, писател, драматург и журналист. "Силата на думите" е шестата му книга, като с едноименния разказ, включен в сборника, печели наградата за разказ на името на Яна Язова, както и наградата "Чудомир" за хумористичен разказ. Дебютира като драматург с пиесата си "Очите на другите" в New Ohio Theatre в Ню Йорк.

По-късно пиесата е поставена от режисьора Марий Росен в Народния театър "Иван Вазов". Печелил е различни отличия със свои стихотворения, разкази и пиеси. Романът му "Софийски дует" получи номинация за наградата за литература на Европейския съюз.

Отзиви

Поетът, журналист и преподавател в Софийския университет Марин Бодаков отбелязва в своя статия във вече несъществуващия вестник "Култура", че това е книга, в която "думите правят неща". Те предизвикват вериги от събития или преносните значения стават буквални.

"Разказите на Иван Димитров разсмиват и натъжават. С опита си на драматург и публицист, авторът е способен да извлече нежен смисъл от иначе абсурдните всекидневни ситуации, да опакова с поезия анекдотичното измерение на живота, въображението му да намери изход там, където ние, читателите, не го намираме", казва още Марин Бодаков

"Истински, леки за четене и трудни за преглъщане. Това са истории за миналото, за близкото бъдеще и за чертата, която всеки човек ще тегли в един момент", пише Димитър Рахталиев на страниците на "Литературен вестник".

Откъс