Иван Владимиров-Нав: "Смешна метафизика – за забавноразвиващи се"

  • Сподели:
Иван Владимиров-Нав: "Смешна метафизика – за забавноразвиващи се"

"Смешна метафизика – за забавноразвиващи се" от издателство "Парадокс"

От автора

Тази книга е парче смях, съдържащо света. Тя отразява едно духовно пътуване, в което колкото повече разбирам света, толкова повече се смея. И обратното.

Затова я прочетете като дневник – не само с ума, а със сърцето (Екзюпери), с петите (ако сърцето е там в момента), със стомаха ( Древните китайци вярвали, че душата е скрита в стомаха. Ослушвайте се за послания.) или с какъвто орган можете най-добре.

Поради натиска на доброто ми възпитание започвам книгата на "вие", но със страниците се надявам да минем на ти.

Приятно преживяване.

За автора

Иван Владимиров-Нав има докторска степен по Психология на развитието от Университе­та на Лас Вегас. След 13 години в САЩ, където преподава, движи бизнес, пътува по света и пише, през 2020 г. се завръща у нас, за да развива образователни и култур­ни инициативи.

В момента Нав разработва семинар за когнитивно и лич­ностно развитие и друг за нама­ляване на стреса и подобряване на благоденствието.

Отзиви

"Книгата на Нав ме изпълни с подозрения още от самото начало. Какво иска да ми каже? Разбира се – нищо. Преди години това би ме зарадвало, сега обаче ми се видя някаква измама. Някой да пише просто заради радостта от писането? И да описва как живее само заради радостта от живеенето?? Не, определено това не е възможно. Тук се крие някакъв трик.

Стремеж към популярност (бих казал евтина, но може би авторът се надява и на известни финансови облаги)? Манипулиране на различни хора или групи от хора? Подготовка за някакъв следващ ход, в светлината на който смисълът на всичко това изведнъж рязко ще се рационализира?

Бил съм жертва на редица трикове, самият аз съм използвал много от тях доста често за различни цели и на базата на този опит смятам, че номерът на Нав е от висша класа.

Съвсем невинно започваш да пишеш блог; дори още по-хитро, съвсем невинно се раждаш, започваш да живееш, достигаш до известна възраст и известна степен на грамотност и ерудиция, след което безскрупулно използваш всичко, което си научил и преживял, за да накараш хората да мислят, че писането и, което е още по-лошо, живеенето са едни прекрасни неща. Да им внушиш дори, че писане и живеене могат да бъдат едно и също нещо.

Според мен книгата на Нав е твърде опасна със скритите си внушения, които определено биха повлияли на някой по-неопитен от мен и биха го превърнали просто в един живеещ човек, вместо да го изграждат като произвеждащ човек, консумиращ човек, човек с ясно изразена гражданска позиция, с други думи, в една завършена електорална единица. На моменти, признавам, дори и аз самият се почувствах изкушен да се отдам на напълно немотивираната радост от живота, докато четях книгата.

С оглед на гореказаното смятам, че всички екземпляри от книгата на Нав трябва да бъдат изгорени веднага, а авторът, илюстраторът и издателят да бъдат наказани с принудително четене на протоколи от избирателни комисии за срок от една година!"

Петър Чухов