Литературна София – ново фотографско изкушение от „Етюд-и-те на София“

  • Сподели:
Литературна София – ново фотографско изкушение от „Етюд-и-те на София“

Година след невероятния фурор на албума „Етюд-и-те на София“ и отново в месеца на столицата фотографът Иван Шишиев е подготвил нова изненада за почитателите на града, хубавите снимки и... литературата. Изданието „Литературна София“ предлага колоритна разходка из страниците на града, като този път се фокусира изцяло върху литературния му облик. Луксозният том – с твърди корици и с над 150 цветни страници – е със стилния дизайн на Наталия Чайкина, изд. „Кръг“.

„Литературна София“ обхваща исторически и съвременни значими книжни пространства, места и личности и съдържа малко известни факти и истории, които разгръщат в пълна степен богатото литературно битие на столицата. Албумът търси и намира литературата в града под най-различни и причудливи форми – от револвера на Пейо Яворов в дома му, през скритите кътчета на библиотеките и книжарниците, до портрети на Георги Господинов, Теодора Димова, Цочо Бояджиев и др. Образи на книги, букви и думи, пишещи и четящи, имена и лица – всичко това е събрано в над 100 фотографии от Шишиев, за да представи градската литературна действителност.

Официалното представяне на „Литературна София“, организирано от издателство „Кръг“, ще се състои от 18:30 ч. на 17 септември – празника на столицата, в кафене „1920“, където ще бъде открита и тематична изложба на Иван Шишиев. Най-нетърпеливите пък ще могат да се срещнат лично с него и да получат албума с автограф на 45 шатра на издателството по време на Алея на книгата – на 10-и и 11-и септември, след 18:30 ч.

Иван Шишиев (р. 1991 г.) е фотограф, пътешественик и запален читател. Завършил е Софийската духовна семинария и специалност „Богословие“ в Софийския университет. Автор е на най-големия проект за стрийт фотография у нас „Етюд-и-те на София“ – харесан от над 210 000 души във фейсбук и последван от над 50 000 души в инстаграм. През 2020-а е отличен с грамота на Столичната община за принос в развитието на културата в София. Това е вторият му фотографски албум след едноименния „Етюд-и-те на София“ (2020 г.).