Лорънс Райт: "Краят на октомври"

  • Сподели:
Лорънс Райт: "Краят на октомври"

"Краят на октомври" от издателство "Ентусиаст"

Този приковаващ вниманието медицински трилър – от носителя на "Пулицър" Лорънс Райт – ни среща с доктор Хенри Парсънс, който се състезава с времето, за да открие произхода на нов мистериозен вирус убиец, поставил света на колене.

В бежански лагер в Индонезия са обявени 47 смъртни случая с остра хеморагична треска. Когато Хенри Парсънс – микробиолог и епидемиолог – заминава да проучи причината от името на Световната здравна организация, открива нещо, което ще има зашеметяващи последици по целия свят: заразен мъж е напът да се присъедини към милионите поклонници на ежегодния хадж в Мека.

Хенри обединява сили със саудитски принц, също лекар, в опит да поставят под карантина милионите богомолци в свещения град...

Руска емигрантка, издигнала се до заместник-министър по вътрешната сигурност на САЩ, се бори да намери отговор на това, което може да е акт на биологична война, докато и без това разпадащите се глобални отношения започват да рухват пред лицето на надигащата се пандемия...

Джил, съпругата на Хенри, и децата им са изправени пред все по-намаляващите си шансове за оцеляване в Атланта. Болестта се разпростира из САЩ, разбивайки институции – научни, религиозни, правителствени – и унищожавайки населението.

"Краят на октомври" е наелектризиращ, единствен по рода си трилър, чийто сюжет ни представя, изпълнена със съспенс, пленителна история за вирусни заболявания

За автора

Лорънс Райт е американски журналист и писател. Работи в "Ню Йоркър" и е автор на десет книги, включително In the New World, Remembering Satan, The Looming Tower ("Ал Каида и пътят към 11 септември"), Going Clear, Thirteen Days in September, The Terror Years и God Save Texas и др.

Заглавията му са отличени с множество награди, включително и "Пулицър" за "Ал Каида и пътят към 11 септември". Освен това той е драматург и сценарист, свири на клавир в блус бандата от Остин "ХуДу". В момента живее със съпругата си в Остин, Тексас.

Лорънс Райт: "Краят на октомври"

Смъртоносен вирус. Карантина. Един свят, затворил врати. И трилърът, който предвиди всичко това. Броени месеци след световната му премиера "Ентусиаст" издава романа на известния американски журналист и писател Лорънс Райт "Краят на октомври".

Още с излизането си в САЩ през месец април този приковаващ вниманието съспенс незабавно се превърна в №1 бестселър на в. "Ню Йорк Таймс" и получи високи оценки и от критиката, и от читателите.

Романът пресъздава с изключителна точност опасностите на една пандемия, поставила света на колене, но и разобличава манипулациите и мръсните игри, които остават скрити за обикновения човек.

Лорънс Райт: "Краят на октомври"

Авторът Лорънс Райт печели световна популярност с документалната книга "Ал Каида и пътят към 11 септември", с която през 2007 г. печели редица литературни и журналистически награди, включително и "Пулицър".

Книгите, филмите и журналистическите му разследвания провокират широки обществени дебати по темите за радикалния ислям, сциентологията, тероризма и глобалното затопляне.

Идеята за новата му книга "Краят на октомври" се ражда още през 2010 г., когато режисьорът Ридли Скот му предлага да напише сценарий за апокалиптичен филм. Тогава журналистът споделя, че според него най-вероятният начин човечеството да бъде заличено е чрез глобална пандемия.