''Ловеца на зайци'' е жестокият убиец в новия психотрилър на Ларш Кеплер

  • Сподели:
''Ловеца на зайци'' е жестокият убиец в новия психотрилър на Ларш Кеплер

Шведският тандем превежда читателите от ужас към облекчение и обратното

Дългоочакваният шести роман от световната бестселър поредица на Ларш Кеплер е вече у нас, издаван от „Ентусиаст“.

„Ловеца на зайци“ е сред десетте най-добри трилъра за 2020 г. в класацията на „Ню Йорк Таймс“. Заплетената и разтърсваща история за така желано отмъщение, прераснало в кръвожадна разплата, ще грабне читателите още в самото начало.

Съпрузите Александър и Александра Андорил, стоящи зад псевдонима Ларш Кеплер споделят, че криминалният жанр е удивителен, защото позволява на хората да се справят със собствените си страхове.

А писането им помага да управляват тревогите си. Преди да започне работа по нова книга скандинавският тандем провежда редица проучвания и разговори със специалисти в областта.

След това авторите смесват придобитото знание с най-дълбоките си страхове и създават антагонистите в техните романи.
В „Ловеца на зайци“ отново главен герой е детектив Юна Лина. В резултат от събитията в „Преследвачът“ новата книга започва с престоя на Юна в затвора, но по това време из Швеция вилнее странен убиец и полицията бързо осъзнава, че има нужда от находчивия ум на детектива.

Разследващите му предлагат начин да откупи свободата си: да помогне на Сага Бауер да хване жестокия престъпник преди да действа отново.
Историята започва с убийството на външния министър на Швеция. Скоро се появяват нови три жертви и Стокхолм е уловен в хватката на страха.

Юна Лина трябва да залови емоционално неуравновесен хищник, чиито следи на разрушение водят до потресаваща нощ, изпълнена с насилие и с по-ужасяващи последствия, отколкото някой си е представял.

Разследването се превръща в екшън надпревара с времето. Ще успее ли детективът да хване „ловеца“ преди да е станало прекалено късно?

„Кеплер плавно ни превежда от ужас към облекчение и обратното.“ – TIME

ИМА НЯКОЙ НА ПРОЗОРЕЦА
Мъж с маска се спотайва в сенките на градината. Наблюдава първата си жертва през прозореца. Той ще го убие бавно, ще го накара да страда, ще му пусне детска песничка и ще го принуди да си плати.

УБИЕЦ В КЪЩАТА ТИ
Има само един човек, към когото полицията може да се обърне – бившия криминален инспектор Юна Лина, който излежава присъда в затвор с високо ниво на охрана. Така че те му предлагат начин да откупи свободата си: да помогне на Сага Бауер да спре жестокия убиец, познат като Ловеца на зайци, преди да убие отново.

САМО ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ГО СПРЕ
Скоро се появяват нови три жертви и Стокхолм е уловен в хватката на страха. Юна Лина трябва да залови емоционално неуравновесен хищник, чиито следи на разрушение водят до потресаваща нощ, изпълнена с насилие – с по-ужасяващи последствия, отколкото някой си е представял. 

За автора
Съпрузите Александър (р. 1967) и Александра (р. 1966) Андорил в живота са щастливо шведско семейство с три дъщери. В литературата те са избрали псевдонима Ларш Кеплер за своя писателски тандем неслучайно, а като почит към световноизвестния шведски писател Стиг Ларшон и големия учен Йохан Кеплер.

И двамата имат свои творчески биографии и известност, но решават да създадат нова идентичност, с която читателите да свържат криминалните романи, написани съвместно от тях.

Опитали са се да опазят в тайна кой се крие зад псевдонима Ларш Кеплер, но успели да устоят на интереса на журналисти и читатели само три месеца.

В едно интервю, на въпроса как са могли да напишат толкова смразяващ трилър като „Хипнотизаторът“, и въобще защо шведските трилъри са толкова добри, те обясняват:

„По някакъв начин шведското общество е много добро, почти перфектно на повърхността си, а това подтиква писателите да видят това, което е под повърхността... Ние се чувстваме сигурни в Швеция. Ето защо можем да пишем тези ужасни книги и да открием онова, което е истински плашещо…“

Откъс от книгата: 

Зората пълзи по небето, водейки утрото. Неподвижните води на протока проблясват като излъскана стомана. Луксозните имения наоколо са дълбоко заспали, но зад високите дървени огради и зеления плет намигат все още включените лампи над входовете им.

По крайбрежния път върви пиян мъж с бутилка вино в ръка. Спира пред бяла къща, чиято издължена фасада гледа към морето. Много внимателно оставя насред пътя ценната си бутилка, прескача канавката и се покатерва по черната метална ограда.
Олюлявайки се, мъжът поема бавно през моравата.

Внезапно спира и се втренчва в големите прозорци на къщата, в отраженията от лампите на верандата, в неясните очертания на мебелите вътре. После пак продължава напред.

Помахва на голямото бяло порцеланово градинско джудже край пътеката, а след това с препъвания изкатерва стълбата към дървения трамплин. Удря едното си коляно, но успява да запази равновесие. Водата в басейна под него сияе като огромно синьо стъкло.

Мъжът застава нестабилно на ръба на трамплина, смъква ципа на панталоните си и започва да уринира в басейна. След малко със зигзагообразна походка се насочва към тъмносинята градинска мебелировка и продължава да оросява възглавничките, столовете и кръглата масичка.

В хладния утринен въздух от урината му се издига пара. Докато вдига ципа на панталоните си, мъжът зърва бял заек, който с подскоци прекосява моравата и изчезва под един храст. С усмивка на уста мъжът се връща обратно към къщата и се обляга на оградата.

После поема по моравата, но по едно време спира и рязко се обръща. Обърканият му мозък се опитва да осмисли онова, което току-що е видял. Облечена изцяло в черно фигура с чудато лице се е втренчила право в него. Намира се или вътре в потъналата в мрак къща, или отвън, като му помахва с отражението си.

enthusiast.bg; bookstore.enthusiast.bg Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“