Магията на белите нощи на Маргарита Петкова събра стотици почитатели в Националната библиотека

  • Сподели:
Магията на белите нощи на Маргарита Петкова събра стотици почитатели в Националната библиотека

В продължение на часове Маргарита Петкова дава автографи на почитателите на поезията си, препълнили централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" за премиерата на „Още бели нощи" (издание на „Персей").

Стихове от книгата, написани от мъжка гледна точка, прочете актьорът Мариус Донкин и получи овациите на публиката и най-искрената благодарност на авторката.  

Приятелски думи за Маргарита Петкова каза и проф. Боян Биолчев: „С последните й две книги имаме една Песен на песните – за чувството за близост, за любов между мъжа и жената... Маргарита служи само на поезията, която е в нея и която е за всички... Всъщност какво е поезията: не е рима, не е бял стих. Поезията е... бели нощи."

За магията на поезията говори и Маргарита Петкова – че тя е нещо, което идва отвътре, идва спонтанно. „Тази работа е като онези кукли със затварящите се очи. Като я отвориш, вътре има едни грозни ластици... Когато разбереш едно нещо как става, то вече не ти е интересно, не е същото и преставаш да го правиш. Засега все още не съм отвъртяла главата на куклата."

След този силен старт „Още бели нощи" тръгва към читателите и от днес тя е във всички добри книжарници.