Маргарет Мичъл: "Изчезналият Лейсън"

  • Сподели:
Маргарет Мичъл: "Изчезналият Лейсън"

"Маргарет Мичъл" от издателство "Кръг"

Десетилетия наред милионите почитатели на Маргарет Мичъл живееха с мисълта, че "Отнесени от вихъра" е нейната единствена запазена творба.

Едно сензационно разкритие в средата на 90-те години обаче хвърли всички тях в изумление и екстаз – бе открит друг неин художествен текст, по чудо запазен и спасен от собствената повеля на Мичъл всичко, писано от нея, да бъде унищожено след смъртта ѝ.

"Изчезналият Лейсън", изгубената ѝ новела, излиза по книжарниците в ново издание от 18 септември, в превода на Леда Милева и със знака на издателство "Кръг".

"Изчезналият Лейсън" е изключително важна книга за онези, които желаят да вникнат в творчеството на Маргарет Мичъл и да я опознаят по-добре. Тя написва кратката новела само за месец, още ненавършила 16 години.

В нея могат да бъдат открити корените на темите и образите, които писателката така умело гради в "Отнесени от вихъра". Още тогава се вълнува от важните социални теми на епохата и макар новелата да няма неговите качества, много ясно говори, че "Отнесени от вихъра" не е случайно създаден шедьовър.

Маргарет Мичъл пише "Изчезналият Лейсън" през 1916 г. и подарява двете тетрадки с ръкописа на своя близък приятел от детинство Хенри Лав Ейнджъл. Той, без да го довери на никого през целия си живот, ги запазва като спомен заедно с цялата кореспонденция между тях.

След кончината на авторката през 1949 г. всички нейни ръкописи, включително оригиналът на "Отнесени от вихъра", са унищожени по нейно желание.

Едва през 1994-та, дълги години след смъртта на баща си, Хенри Ейнджъл-младши, случайно открива ръкописа на "Изчезналият Лейсън". Автентичността на новелата е потвърдена и тя е издадена за първи път през 1996-а, точно 80 години след написването си.

"Изчезналият Лейсън" разказва вълнуващата история за любовния триъгълник между силната и независима мисионерка Кортни Рос и двама мъже с противоположни характери, които се борят за сърцето ѝ.

Смята се, че прототип на Кортни е самата Маргарет, а Хенри Ейнджъл е вдъхновил образа на капитан Били Дънкан – главен герой и разказвач на историята.

Макар и кратка, новелата е изкусно написана и завършена. Неочакваният край носи силното усещане за майсторство и нюх към създаването на истории на младата Маргарет. В изданието на "Кръг" корицата е поверена на Мила Янева-Табакова, която е създател на блестящия дизайн на двата тома на "Отнесени от вихъра".

"Изчезналият Лейсън" е магичен подарък за почитателите на една от най-обичаните американски писателки за всички времена.

 

Маргарет Мичъл: "Изчезналият Лейсън"

Изгубената новела на авторката на "Отнесени от вихъра" Маргарет Мичъл - "Изчезналият Лейсън". Открита и публикувана цели 80 години след написването си, книгата е блестящ предвестник на великия шедьовър на носителката на "Пулицър".