Марко ван Бастен: "Баста"

  • Сподели:
Марко ван Бастен: "Баста"

"Баста" от издателство "Ентусиаст"

По-малко от година след световната си премиера за първи път на български език излиза суровата и до болка откровена автобиография на спортната легенда Марко ван Бастен.

"Баста" е историята, която един от най-великите футболисти на всички времена не е разказвал никога и с която няма да пощади никого. Особено себе си.

Книгата, издавана у нас от "Ентусиаст" с оригиналната си корица, вече е разпродадена в тираж от над 100 000 екземпляра в родината на Бастен Нидерландия и предстои да бъде екранизирана в сериен игрален филм.

Носител на множество награди, сред които "Футболист на годината на ФИФА", "Шампион на Европа", "Шампион на Нидерландия", "Златна топка", "Златна обувка" и много други, Марко ван Бастен е едно от най-емблематичните имена във футболната история, но винаги е оставал загадка за мнозина.

Хората го определят по различни начини – интелигентен, силен, може би неемоционален, но в тази книга, написана в съавторство със спортния журналист Едвин Схон, той сваля желязната си маска и споделя неразказвани досега истории, както и снимки от личния си архив.

Бастен отвежда читателите към абсолютния връх. В подножието му той е шестгодишен, още стеснителен хлапак от Утрехт, който тепърва ще гради характер на улицата.

По-късно го виждаме в големия Аякс, където дебютира в нападение пред очите на великия Йохан Кройф; в Милано с Купата на носителите на купи в джоба; на Европейското първенство през 1988 г., където изиграва решаваща роля; на олимпийския връх през 1992 г.

Три пъти печели Купата на европейските шампиони, в два от финалите отбелязва победния гол, решава един голям турнир и четири пъти вкарва на ИФК Гьотеборг. Никой друг футболист в Шампионската лига не е постигал това преди него.

Но след като пада болезнено в пика на кариерата си и нанася на глезена си фатална контузия, светът на Бастен се променя завинаги. Никога повече не спринтира, никога повече не прави перфектното спиране, никога повече не чува прекрасния звук от оплитането на топката в мрежата, никога повече не крещи след свой гол.

Пълната история на детството на Бастен, сложните отношения с родителите му и неговата кариера – лудостта в Италия, Европейското първенство през 1988 г. и провалът на Световното първенство през 1990 г. – връзката му с Йохан Кройф, болезнената история за глезена му, финансовите несполуки, неизброимите му успехи, а и падения.

Това е "Баста".

Марко ван Бастен: "Баста"