Мая Дългъчева: "Как Кученцето си намери дом"

  • Сподели:
Мая Дългъчева: "Как Кученцето си намери дом"

"Как Кученцето си намери дом" от издателство "Жанет 45"

"Как Кученцето си намери дом" е приказка за четене, но и приказка за правене от Мая Дългъчева и Невена Ангелова.

За книгата Мая Дългъчева споделя: Можеш да си построиш цял град и да пуснеш своето кученце на разходка в него. Можеш да дадеш име на Кученцето и да го напишеш на табелката в последната страничка. Можеш да си направиш от тази история театър на маса или пък игра на пода.

Това е приказка, която можеш да разместваш и доизмисляш според твоето желание и твоето въображение. В нея има и спирки, на които да поостанеш – да поспориш с някой възрастен или пък да се опиташ да отговориш на някои въпроси.

Какво означава например Щом козината ти настръхне, трябва да я слушаш?

– Хей, навярно ти си моята къща? – помаха то с опашка пред следващата врата.

– Кучешка колиба ли ме нарече, пале такова? Аз съм Цирк! Тук живеят само Животни-с-Голям-Талант! Ти можеш ли да танцуваш ча-ча-ча с чадърче, м? М?

Кученцето побягна презглава. Никак не умееше ча-ча-ча с чадърче. Ча-чак козинката му настръхна при мисълта да прекара живота си пред публика с пуканки! А щом козината ти настръхне, трябва да я слушаш.

На пръв поглед това е приказка за едно бездомно същество. Но всъщност е приказка за мечтите, които имат таланта да рисуват бъдещето.

Нашата мечта с художничката Невена Ангелова е тази история да забави малко препускането – да направи така, че родителите да намерят време да останат с децата си и да измайсторят едно градче от стари кутии и джунджурии (както Невена подсказва чрез своите илюстрации), да пофантазират заедно преди лягане, повече да се срещат, отколкото да се разминават.

А защо не и да сбъднат мечтата на някое малко бездомно кученце?

За авторите

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 г. в Стара Загора. Завършила е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Пише стихове и детски приказки, пиеси, текстове за песни. 

Има издадени редица книги за деца. Автор е на куклени пиеси, както и на редица детски мюзикли, представени в рамките на Националния фестивал за оперно и балетно изкуство в гр. Стара Загора.

По нейни текстове са създадени над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен.

Автор и редактор и на художествените текстове в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст "Първите седем", одобрени от МОН.

Носител на наградите:
"Златен век" – Министерство на културата, 2006
Втора награда в международния конкурс за приказка "Europe in a fairytale", 2007
Наградата на Съюза на българските писатели за детска литература, 2009
Национална награда за детска литература "Константин Константинов" в категория "Автор", 2009