Най-очакваните книги от издателство "Изток-Запад" през 2021 г.

  • Сподели:
Най-очакваните книги от издателство "Изток-Запад" през 2021 г.

Издателство "Изток-Запад" споделя няколко от заглавията, които ще бъдат публикувани през 2021 г. Сред тях са такива, които със сигурност очаквате с нетърпение.

1. "Интелигентният инвеститор" от Бенджамин Греъм

"Несъмнено най-добрата книга за инвестиции, писана някога."
Уорън Бъфет

Най-големият инвестиционен съветник на ХХ век – Бенджамин Греъм – учи и вдъхновява хората по целия свят вече няколко поколения. Философията на Греъм за "инвестиране на стойност", която предпазва инвеститорите от съществени грешки им показва как да разработват дългосрочни стратегии.

Именно това превърща "Интелигентният инвеститор" във фондова библия още при излизането й през 1949 г. През годините развитието на фондовата борса доказа мъдростта на идеите на Греъм.

Макар да запазва целостта на оригиналния текст, това преработено издание включва актуализиран коментар на известния финансов журналист Джейсън Цвайг, който представя реалностите на днешния пазар, прави паралели между примерите на Греъм и днешните финансови заглавия и дава на читателите по-задълбочено разбиране как да се прилагат принципите на Греъм.

Жизненоважна и незаменима, "Интелигентният инвеститор" е най-значимата книга, която някога ще прочетете за това как да постигнете финансовите си цели.

2. "Шум" от Даниъл Канеман

Представете си, че двама лекари в един и същ град поставят различни диагнози на идентични пациенти – или че двама съдии в една и съща съдебна палата дават различни присъди на хора, извършили еднакво престъпление.

Да предположим, че различните хранителни инспектори дават различни оценки на идентични ресторанти – или че когато дадена компания разглежда жалби на клиенти, решението й зависи от това кой се занимава с конкретната жалба.

Сега си представете, че същият лекар, същият съдия, същият инспектор или същият служител взимат различни решения в зависимост от това дали е сутрин или следобед, понеделник или сряда. Това са примери за шум: променливост в преценки, които трябва да бъдат идентични.

В "Шум" Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънщайн показват как шумът помага за възникването на грешки в много области, в това число медицината, правото, общественото здравеопазване, икономическото прогнозиране, безопасността на храните, криминалистиката, защитата на децата, стратегическото планиране и подбирането на персонал.

И въпреки че шум може да се намери навсякъде, където хората правят преценки и решения, отделни лица и организации обикновено игнорират ролята му в своите преценки и действия. С няколко лесни средства обаче хората могат да намалят както шума, така и пристрастията, и така да взимат много по-добри решения.

Подплатена с нови идеи и опирайки се на същия вид задълбочени, проницателни изследвания, които направиха "Мисленето" и "На път сте да допуснете голяма грешка" новаторски бестселъри на "Ню Йорк Таймс", книгата "Шум" обяснява как и защо хората са толкова податливи на шум в преценката и какво можем да направим по въпроса.

3. Сборник разкази от Карлос Руис Сафон

В новата си книга Карлос Руис Сафон, който приживе си извоюва признание на утвърден романист, се разкрива пред публиката в неочаквано амплоа – като майстор на късия разказ.

Настоящият сборник с разкази допълва литературната вселена на Гробището на забравените книги, като развива неизвестни черти на някои от познатите герои, разкрива историята на изграждането на митичната библиотека или се впуска в тематика и мотиви, вече известни на читателите на сагата.

Прокълнати писатели, архитекти-мечтатели, призрачни сгради, демонични персонажи, въображаеми епизоди от живота на исторически личности и митарства на герои, изгубени в размирни времена – тази пъстра палитра съставя готическата атмосфера, свойствена за останалите творби на Сафон.

Сборникът е замислен от автора като реверанс към неговите читатели, проследили с интерес сагата за Гробището на забравените книги. Тук любителите на неговото творчество ще се срещнат отново с умението му да създава характерни образи и с помощта на различни художествени похвати да изгражда собствен неповторим стил.

4. "Да обичаш света" от Йонги Мингюр Ринпоче

Колелото на живота е символ на цикличност, безкрайност и страдание. Въпреки това всеки миг предоставя възможност за пробуждане.

На тридесет и шест години Йонги Мингюр Ринпоче е един от най-уважаваните тибетски учители и абат на три манастира. Той обаче мечтае да стане странстващ аскет, да отхвърли титлите и ролите си, за да изследва дълбините на своята същност. Една вечер се измъква тайно от манастира си в Индия с намерението да прекара следващите четири години в отшелничество.

Почти веднага Мингюр Ринпоче установява, че дългогодишното будистко обучение не го е подготвило за срещата му с нечистоплътните спътници във влака или за обичайните житейски ситуации. Открива, че е твърде привързан към идентичността си на монах, за да свали монашеската си роба или да спи на пода на гарата във Варанаси като истински садху.

Едва когато парите му свършват, той започва живота на странстващ просяк. Скоро обаче се разболява смъртоносно и пътуването му претърпява пълен обрат. Годините на медитация са го подготвили за срещата със смъртта и сега той има възможност да приложи наученото на практика.

В този откровен разказ за вътрешния живот на един будистки учител Йонги Мингюр Ринпоче ни предлага безценните уроци от своето близко до смъртта преживяване. Нещо повече, той показва, че дилемите и проблемите на търсещия ум не са чужди дори на човек с богат духовен опит, като същевременно ни разкрива как можем да трансформираме страха от смъртта в живот, изпълнен с радост.

5. "Хъс. Силата на отдадеността и постоянството" от Анджела Дъкуърт

Защо талантливи хора често не успяват да развият потенциала си, докато други, много по-малко надарени от тях, постигат изумителни неща?

Тайната на забележителните постижения – не само в бизнеса и спорта, но и в личния живот – не е дарбата, а особена комбинация от отдаденост и постоянство. С една дума: хъс.

В тази книга, превърнала се в международен бестселър, психоложката Анджела Дъкуърт описва различен поглед към успеха. Дъщеря на учен, който често отбелязвал отсъствието на "гениалност" у нея, Дъкуърт опровергава баща си, ставайки един от най-известните специалисти в своята област. Успехът, твърди тя, не се дължи на "талант", а на силата на характера и упоритостта.

В "Хъс" тя ни води на истинско пътешествие: при кадетите от "Уест Пойнт", при учители, работещи в трудни условия, при децата от Националното състезание по правопис…

Ще се срещнем с изпълнителния директор на "Джей Пи Морган Чейс", с прочут карикатурист на "Ню Йоркър", с треньора на "Сиатъл Сийхоукс" и с много други, за да научим тайната на успеха. Ще разберем, че усилието струва повече от дарбата, а постоянството е по-важно от късмета. Защото именно силата на характера определя кой ще успее и кой ще се провали.

Затова да действаме – решително и с хъс.

Споделете заглавието на най-очакваната от вас книга като коментар под материала или тук. На 10 февруари един от вас ще спечели "Животът, който загърбваме".

Книгата печели Carmen Sarkiss

Най-очакваните книги от издателство "Изток-Запад" през 2021 г.