Нов ужасяващ трилър от Никола Бьогле

  • Сподели:
Нов ужасяващ трилър от Никола Бьогле

Третият роман на френския писател излиза у нас

След успеха на „Пациент 488“ и „Заговорът“ Никола Бьогле предлага на публиката нов трилър, който изважда от дълбините на историята едно страшно и мистериозно събитие. Романът „Дяволският остров“, публикуван от „Ентусиаст“, е увлекателно написан и на моменти ще накара читателите да затаят дъх от обратите в сюжета.

„Пациент 488“, „Заговорът“ и „Дяволският остров“ оформят една разтърсваща и незабравима сага от Никола Бьогле“, споделя журналистът Флоранс Далма. „Френският писател показва, че владее до съвършенство изкуството да смесва фикцията и историческата реалност.“

Третият роман на Бьогле разкрива поредния необичаен случай, с който се сблъсква инспекторката Сара Геринген. Действията в „Дяволският остров“ се развиват година след тези в „Заговорът“, когато героинята е задържана по несправедливо обвинение.

След като е освободена от затвора, бившата инспекторка от специалните части поема нов случай, който я разтърсва из основи. Докато изследва трупа на баща си, Сара Геринген е потресена.

Тялото на мъжа е покрито в бял прах, крайниците му са гангренясали, а лицето му е застинало в изражение на нечовешка болка. Но когато съдебният лекар ѝ дава ключа, намерен в стомаха на баща ѝ, страхът я парализира.

От мрачните гори на Норвегия до ледените степи на Сибир главната героиня e на път да се изправи пред една ужасяваща семейна тайна. Какво ще открие в тайнствения замък, скрит сред дърветата? И ще посмее ли да стигне чак до Дяволския остров?

Базирана на реални исторически факти, тази книга задава важен въпрос: за добро или лошо, каква част от миналото продължава да живее в хората?

За автора

Никола Бьогле е френски писател и сценарист. Започва кариерата си като водещ, редактор и артистичен директор в телевизия М6. През 2011 г. публикува дебютния си роман „Първият череп“ под псевдонима Никола Скер.

След излизането на обявения за бестселър „Пациент 488“ Бьогле печели няколко престижни френски литературни награди: Наградата за криминален роман на библиотекарите; Наградата за популярен роман; Наградата за нов глас в криминалната литература.

Книгата е преведена на няколко езика. Следващите му романи „Заговорът“ и „Дяволският остров“ също се превръщат в бестселъри.

Откъс от книгата:

Във вече публикуваните книги („Пациент 488“ и „Заговорът“)
В „Пациент 488“ полицейският инспектор Сара Геринген разследва тайнствената смърт на пациент на психиатрична болница „Гаустад“ в Осло. Преминавайки през много перипетии, тя се запознава с френския журналист Кристофър Кларънс и му помага да спаси живота на малкия Симон, когото Кристофър наскоро е осиновил. Подложени на тежки изпитания, Сара и Кристофър се влюбват.

За Сара това е напълно неочаквано. Измъчвана от необяснимо чувство за вина от край време, тя не е вярвала, че ѝ е отредено някога да бъде щастлива.

Събитията, разказани в „Заговорът“, се случват година след онези от „Пациент 488“. Двойката е заживяла заедно, а Сара най-после е намерила известно успокоение в компанията на Кристофър и Симон. Тогава тя е повикана на едно необичайно местопрестъпление. Поверяват ѝ разследването на убийството на министър-председателката на Норвегия. Геринген разобличава хилядолетен заговор и разкрива как някои мъже са успели да отнемат властта от жените
през различни епохи.

За съжаление в бъркотията около развръзката на разследването ѝ във Ватикана, тя е обвинена, че е убила папата. Попаднала в затвора, Сара така се затваря в себе си, че даже отблъсква Кристофър, защото не иска той да я чака и така да съсипе живота си.

Интригата в „Дяволският остров“ започва година след нейното задържане...

– 1 –
Сара отвори очи и впери поглед в тавана на килията си.
Откъде идваше шумът, който я беше събудил? Със замаяно от анксиолитиците съзнание, тя се изправи тромаво на кушетката и се огледа наоколо.
През пролуката под блиндираната врата се процеждаше слаба светлина от неоновото осветление в коридора, а будилникът ѝ сочеше със същите бледи отблясъци 5:35 часа сутринта.

Приглушеното бръмчене на вентилаторите се носеше отдалеч, някой се прокашля, изхабената пружина на нечие легло изскърца. А отвън идваше глухият стон на вятъра, стържещ по бодливата тел на оградата. Нищо необичайно.

Настъпващият ден несъмнено щеше да е специален за нея. Но нямаше причина затворът или останалите триста лишени от свобода да променят своите привички.

Сара притаи дъх. Изостреният ѝ слух беше засякъл особени звуци, нарушаващи монотонния фон на затвора. Безразборни, едва доловими, те все пак бяха достатъчно показателни, защото тя разбра откъде идват: помещението на надзирателките. Жужащи, нервни гласове.

Сара отметна завивките и стъпи с пети върху ледения под. Заобиколи тоалетната чиния, откъдето се носеше остра миризма на урина, придвижи се, опипвайки мивката, и се спря пред тежката врата, с очи на нивото на прозорчето. Нервният шепот сега се долавяше по-ясно. Сара долепи ухо до хладния метал на вратата – вече беше сигурна, че някой се приближаваше.

Връзката ключове, окачена на нечий колан, дрънкаше ритмично, което показваше, че той крачи енергично. И даже бърза.

enthusiast.bg; bookstore.enthusiast.bg Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“