Новият роман на Мишел Бюси - ''Нищо не може да те заличи''

  • Сподели:
Новият роман на Мишел Бюси - ''Нищо не може да те заличи''

Френският писател представя поредната си майсторски написана криминална история.

Само година след световна си премиера най-новият роман на Мишел Бюси излиза за първи път у нас. В „Нищо не може да те заличи“, издаван от „Ентусиаст“, един от най-успешните френски писатели разгръща нова криминална история – завладяваща, изненадваща, с майсторски заплетена интрига и виртуозен обрат.

През 2021 г. Мишел Бюси е третият най-продаван френски автор според престижната класация на в. „Фигаро“, където неотменно присъства осем поредни години. Книгите му са преведени в над 35 държави и са носители на редица литературни отличия. На негово име дори е учредена награда, която се присъжда за най-добрите трилъри за годината.

„Аз трябва да отведа читателите си до ръба на бездната, да ги бутна и да ги уловя в последния момент“, споделя Бюси, който с впечатляваща изобретателност създава пореден оригинален криминален сюжет. „Нищо не може да те заличи“ изследва границите на родителската любов и отговаря на въпроса докъде е готова да стигне една майка в името на детето си.

Мади Либери има пълноценен и щастлив живот – тя е лекар и майка на момче, което обожава. Всяка сутрин преди първата ѝ консултация и преди синът ѝ да отиде на училище, те минават през плажа на Сен Жан дьо Люз. Понякога малкият се къпе в морето, друг път просто се разхождат. Както в онзи ден, когато Естебан има рожден ден – навършва десет години. Мади губи от поглед детето си за един кратък миг и след него вече нищо не е същото – синът ѝ изчезва. Дали не го е отнесла някоя вълна? Или някой го е отвлякъл?

Десет години по-късно Мади все още не може да се примири със загубата. Един ден тя се връща на плажа, където е изчезнало детето ѝ. И се случва немислимото. На брега забелязва момче, което прилича много на сина ѝ – същият бански, същият ръст, същото телосложение, дори същата прическа. Тя се приближава и изумлението ѝ е огромно - това е Естебан. Или неговият брат близнак.

От този момент нататък доктор Либери вече няма друга цел освен да разбере кое е това дете. Колкото повече шпионира момчето, толкова повече то ѝ прилича на изгубения ѝ син – същите страсти, същите страхове... дори същото родилно петно.

Разтърсена и объркана, Мади е сигурна в едно – Том е в опасност и само тя може да го спаси. Стига да се осмели да се изправи пред истината.

За автора

„Аз съм дете на Жул Верн, Морис Льоблан и Агата Кристи“, споделя един от най-успешните съвременни френски писатели Мишел Бюси. Освен автор на криминални романи, Бюси е политолог и преподавател в Университета в Руан. Започва да пише през деветдесетте години на миналия век. Темата на първия му роман е десантът в Нормандия, но той е отказан от издателите, на които авторът го предлага. Продължава с писането на новели, сценарии, които обаче не стигат до публикуване. Едва 10 години по-късно, Бюси отново се връща към идеята за роман, провокиран от свое пътуване до Рим по време на бума на книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“. През 2006 г. малко провинциално издателство публикува в скромен тираж полицейския му роман „Кодът Люпен“. До момента книгата е преиздавана 8 пъти.

Необходими са още няколко години, за да може и следващите му романи – „Смърт край Сена“ и „Черните лилии“ – да постигнат успех и да увеличат продажбите си. Публикуването на романа „Без теб“ (първата книга на автора, излязла в България с логото на „Ентусиаст“) изстрелва автора на върха на класациите и го прави изключително популярен.

От 2013 г. насам Мишел Бюси неотменно присъства в престижната класация на в. „Фигаро“ за най-успешни френски автори в световен мащаб.

През 2017 г. на името на Мишел Бюси е учредена награда, която отличава най-добрите трилъри за годината.

 

W: enthusiast.bg; bookstore.enthusiast.bg

Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“