Ново издание на "Приказки от Братя Грим"

  • Сподели:
Ново издание на "Приказки от Братя Грим"

"Приказки от Братя Грим" от издателство "Колибри"

Настоящото издание на "Приказки от Братя Грим" (превод: Димитър Стоевски) е предназначено за децата от втори и трети клас като четиво за лятната ваканция. Братя Якоб и Вилхелм Грим са известни с публикуваните от тях сбирки от немски приказки.

Първата колекция "Детски и семейни приказки" вижда бял свят през 1812 г., а вторият том - две години по-късно. Без да навлизаме в биографични, исторически или политически подробности, с които изобилстват и животът на братята, и историческата обстановка, в която живеят и творят, заслужава си да кажем, че седемте издания на приказките им носят огромна известност и признание.

 Повече от два века те са източник на вдъхновение не само за производителите на филми като Уолт Дисни, а и за милиони деца по цял свят.

За авторите

Братя Грим са Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859) Грим, родени в Ханау до Франкфурт. Учат във Фридрихгимназиум в Касел. По-късно и двамата преподават в Марбургския университет.

Там създават общност от учени, които си поставят за цел да записват из цяла Германия песни, легенди, обичаи, вярвания, за да бъдат събрани преди да изчезнат. Проектът на Грим всъщност не постига успех във все още силно раздробената Германия.

През 1812 г. публикуват сборника с немски приказки "Детски и семейни приказки", а две години по-късно и втори том, с което записват имената си в аналите на световната литература.