Няколко бележки от Любовта

  • Сподели:
Няколко бележки от Любовта

НЕ, НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЛЮБОВНИ БЕЛЕЖКИ. Имам предвид бележки от Любовта, притежателна форма. Тоест бележки от мен.

Аз съм Любовта. Вашият доверен разказвач. Хората често ме споменават, но обикновено ме разбират погрешно. Често ме имитират, но никога не могат да ме копират – досещате се.

Именно затова сега съм тук. Реших да разбуля мистерията, която ме обгръща, и да ви разкажа една любовна история. Една истинска любовна история, в която всъщност участвам и аз.

Но преди да пристъпим към историята, ще ви дам няколко напътствия. Можете да ги приемете като наръчник на Любовта.

Правило номер едно:

Никога няма да поискам от вас да погълнете отрова, да бъдете пронизани от меча на вашия възлюбен, да изгубите човешкия си облик, да поведете война или нещо подобно, което да нарани физически вас или други хора. Такива неща се случват само в книгите и филмите, но не в истинския свят.

Правило номер две:

Възможно е да се появя без предупреждение. Много вероятно е да съм точно зад ъгъла, а вие да нямате никаква представа за моето присъствие. Понякога дори самата аз не знам къде точно ще се появя. Все пак аз съм Любовта, а не някакво всезнаещо божество.

Правило номер три:

Не мога да ви попреча да се влюбите в неподходящ човек. Има голяма вероятност да си мислите, че сте ме открили, но всъщност да грешите.

Хората успяват да ме видят на най-невероятни места: в някоя целувка, открадната от гаджето на най-добрата ви приятелка; в нежните слова на момче с тяло на манекен, което ви кара да му се отдадете за първи път на стария диван в мазето на къщата му. И в тези случаи си мислите, че това е Истинската любов. Пускате си хубава музика, приглушавате осветлението, използвате някакъв филтър на камерата, за да си направите снимка, на която и двамата изглеждате замечтани и влюбени!

Съжалявам, че трябва да ви разочаровам, но в повечето подобни случаи това всъщност не съм аз.

Да се върнем отново на Правило номер 1. Ромео и Жулиета; Артур, Ланселот и Гуинивер; Марк Антоний и Клеопатра; Бела и Едуард – историята и литературата са пълни с примери за хора, които са взели грешни решения в името на... е, на моя милост.

Вижте, хората допускат много грешки. Но не и аз. Затова просто ми се доверете по този въпрос.

Искам да забравите всичко, което знаете за Истинската любов. Тя няма да ви превърне в егоисти и да ви направи късогледи. Истинската любов прави хората по-добри, отколкото са предполагали, че могат да бъдат.

Е, как тогава да ме откриете? Никак. Аз ще ви открия. Продължавайте да четете, за да разберете как.

Правило номер четири:

В някой момент просто ще се появя в живота ви.

Обещавам ви го, независимо дали имате искрящи зелени очи, или осеяно с акне лице. Няма значение дали живеете в апартамент в Париж с гледка към река Сена, или в някое затънтено селце в Индиана и отглеждате крави. Ще се появя, когато дойде вашият ред. И ще ви помогна, ако ми позволите.

Правило номер пет:

Нямам контрол над вас, нито над двойниците на Хари Стайлс* от часовете по математика. Когато дойде време за важните неща, всичко зависи от вас самите.

Предвид всичко това трябва да знаете, че обикновено сръчквам хората лекичко, но затова пък много ефективно.

* Английски певец и автор на песни, член на популярната група One Direction. – Б. пр.

Правило номер шест:

Понякога не улучвам най-подходящия момент.

Вземете за пример Гейл Бренан. Той е сериозно момче, което има своите планове. Един истински Ромео, убеден, че е срещнал своята Жулиета. Гимназист в училище "Чапъл Хил" в Северна Каролина, който няма никаква представа какво го очаква в бъдеще.

Съвсем скоро той ще изгуби вярата си в мен. Никак не ми се иска да го призная, но това донякъде е по моя вина. Знам, знам. Вече казах, че аз не допускам грешки.

Наистина не допускам.

Е, не допусках.

Но ще направя всичко по силите си да оправя нещата.

Защото милият Гейл има причина да се нуждае от мен. Много важна причина. Само ще кажа, че причината не е, че му трябва момиче, с което да отиде на абитуриентския бал.

Разбира се, именно предизвикателството прави работата ми толкова забавна, което ми напомня за...

Правило номер седем:

Разрешено ми е да използвам въображението си и да импровизирам.

Преди да възразите, нека ви уверя, че по никакъв начин няма да засегна свободната ви воля, както обещах в Правило номер 5. Не мога да принудя хората да правят каквото и да е. Нямам пълна със стрели торбичка, нито пък стъкленици с любовен еликсир.

Но това съвсем не означава, че нямам свои начини, с които да си помагам...

Леа Конън, из "Романтиците". Откъсът от романа е предоставен от издателство "Хермес". 

За "Романтиците" – тийн роман, посветен на онези, които никога не губят вярата си в любовта

Книгата е посветена на всички романтици. Не спирайте да вярвате!

Не мога да принудя хората да направят нещо. Нямам колчан с любовни стрели, нито торба с магически отвари. Това не означава, че не намирам други начини да получа своето. Аз съм Любовта. Тук съм да ви разкажа една любовна история. Гейл Бренан е романтик, сериозно момче с ясен план за бъдещето си.

Един своеобразен Ромео, който е убеден, че е намерил своята Жулиета – Аника. Той е напът да загуби вярата си в мен. Неприятно ми е да призная, че това донякъде е по моя вина. Оплетох конците и допуснах родителите на Гейл да се разделят.

И сега Аника ще разбие сърцето му. Добре, това всъщност е изцяло по моя вина. Но имам план да поправя нещата. Не мога да позволя да изгубя представител на романтиците. Всички останали разчитат на оптимизма им.

За авторката

Леа Конън израства в малко градче в щата Вашингтон, а по-късно се мести в Северна Каролина. След като завършва журналистика в университета, се отправя към Ню Йорк, за да преследва мечтата си да стане писател.